Hlavní navigace

Web 3.0

13. 6. 2008 16:59 (aktualizováno) Michal Černý

A je to tu zase. Nový pojem stejné firmy, lidi, kritici. Kdo chce být příští rok trendy či in, bude muset dvojku vyměnit za trojku. Konec konců změna bude ale zřejmě jen formální.

Doplněno.

Zatímco definice toho co je to web 2.0 je vágní, definice verze trojkové je nejasná a bezobsažná. informatika jako vědní obor tyto pojmi (zatím) nezná. Vyhýbá se jim jak jen může tvrdí, že se jedná o marketingovou značku. A tak možná přichází na řadu dojem, že se o žádnou změnu či technologii nejedená. K web 2.0 si mnozí z nás přiřadili jako synonymum kulaté okraje či Wikipedii. Co si přiřadí k trojkové verzi není jasné.

Osobně bych, ale nad marketingovými pojmy web x.0 hůl úplně nelámal. Jistě mnohdy přechod přinese jen změnu nálepky, ale také zde vznikne tlak na technologický posun vpřed. Poslední dobou jsme svědky zdokonalování stávajících služeb a nástrojů, designu, API… Ale vývoj, jako by se zasekl. Mnoho technologických novinek nevidíme. A i velký inovátor Google směřuje své úsilí do zlepšování stávajícího, nebo tvorby modifikovaných nástrojů. A tak k Google finance je k dispozici také Google trends (http://www.go­ogle.com/tren­ds), který mimochodem nabízí velice solidní statistiky ve vyhledávanosti slov. Škoda, že méně frekventované výrazy a česká slova úplně neprožívá.

Pokud web 3.0 dokáže v rámci soutěže vyvinout marketingový tlak na vývoj a inovace u webů, pak to bude asi jenom dobře. Pokud ne, je možné, že se z bubliny časem stane zajímavý artikl k obchodu, nebo také pojem, který nebude nikoho zajímat. A ještě něco může být zajímavé W3C je se svými specifikacemi jednotlivých verzí HTML, XML a spol. obvykle trochu pozadu. Pokud ale budou změny ve specifikaci rychlé a kvalitní a dokáží na ně zareagovat prohlížeče (čeho bych se nebál) pak může začít další boom. Pochopitelně doprovázen novou vlnou bezpečnostních ri­zik.

A ještě otázka na závěr: „Ví někdo, proč po web 2.0 nepřijde 2.1?“

PS:

zajímavý text naleznete na http://www.sym­bio.cz/clanky/web-2–0–3–0–4–0.html, zde také naleznete domněnku co je to web 4.0, co webu 3.0 říkají známé osobnosti. Osobně se mi líbí následující perla : "Na Web 1.0 stačilo připojení kolem 50 Kbit/s, na Web 2.0 linka o rychlosti 1 Mbit/s a na Web 3.0 to bude přibližně 10 Mbit/s.“ Zároveň se zde nachází i možná definice toho, jaký má být rozdíl mezi 2.0 a 3.0:

„Web 2.0 = vývoj směrem k uživateli (komunitní servery, systémy pro sdílení, blogy, folksonomie …). Web 3.0 = vývoj směrem ke strojům (sémantický web, mikroformáty …). Mluví se však také o nárůstu využívání videa a 3D technologií.“

No nevím. Myslím, že web 3.0 je ještě větší bublinou, než jeho rodič.

Odkazy k web 3.0:

http://en.wiki­pedia.org/wiki/Web3

http://www.lu­pa.cz/clanky/s-mikroformaty-prijde-web-3–0/ 

http://techne­t.idnes.cz/web-3–0-vam-bude-rozumet-web-4–0-se-s-vami-bude-dohadovat-fym-/tec_denik.as­p?c=A080404_184801_tec_d­enik_pka

http://jelinek­.blog.root.cz/2008/01/­10/mikroforma­ty-a-web-3–0/ 

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).