Hlavní navigace

Sází Microsoft interoperabilitu?

22. 2. 2008 10:16 (aktualizováno) Michal Černý

Americká společnost Microsoft se rozhodla změnit svoji politiku směrem k uzavírání svých aplikací a chce posílit možnost využívání i technologií jiných výrobců ve svých systémech. Zřejmě jediné, co ji k tomu vedlo nebyl pouze tlak Evropské komise, která hrozí další nemalou pokutou, ale také plánovaná koupě Yahoo! a strach s Google.

O co tedy přesně jde? Podle agentury Reuters se rozhodnutí se týká programů Vista, Windows Server 2008, SQL Server 2008, Office 2007, Exchange Server 2007 a Office SharePoint Server 2007. MS doufá, že by se tím mohla zvýšit kompatibilita programů třetích stran.

Proč o to ale stojí je zřejmé – bublina kolem startu MS Vista byla dostatečným varováním. Jestli se Linuxům něco vytýkalo, pak to, že množství ovladačů není dostatečné a že ne všechny programy existují i ve versi pro tento operační systém. A hle přišly Visty a byli na tom hůře než Linux. Jistě Microsoft zapracoval jak na kampani za prodej, tak na vývoji ovladačů a dnes již toliko problémů nemusíme řešit, ale pokud se bude situace opakovat, je docela možné, že prodejcům i výrobcům počítačů (těm velkým) dojde trpělivost a začnou daleko více preferovat Linux.

Již několik let se šušká o operačním systému s dílny Google. Tato společnost by jistě měla pohotově nachystané nějaké řešení, kdy ucítila mezeru na trhu a další zaváhání Microsoftu. V tomto pohledu by mohlo mít vše pro Microsoft fatální následky. Google se svým marketingem a obchodní diplomacií by zřejmě neměl dost sil na to, aby MS převálcoval, ale na znatelné oslabení by to možná stačilo.

A v neposlední řadě je tu strašák z Komise. Ta již Microsoftu několik nemalých pokut udělila: v roce 2004 495 milionů eur a 2OO6 281 milionů eur. Pokuty v eurech jsou o to bolestnější čím je dolar slabší. Navíc propad akcií by na sebe nenechal dlouho čekat, což by mohlo vzbudit nevoli zaměstnanců – drobných akcionářů, což není právě to, co by se MS hodilo.

A nezapomínejme ani na plánovanou koupi Yahoo!, který podporuje celou řadu open source aktivit. A tak se možná jedná také o pokus jak na svou stranu alespoň trochu naklonit jak akcionáře, tak zaměstnance, kteří často nemají Microsoft zrovna v lásce.
Jak je vidět důvody pro tento krok mohou být různé a pro MS to nemusí znamenat jen pozitiva – pokud dokáží ostatní výrobci nabídnou kvalitnější doplňky než samotný Microsoft – prohlížeče, přehrávače, editory, poznámkové bloky,… které navíc budou multiplatformové a začnou se hojněji používat, co bude překážkou pro přechod na jiný operační systém (který bude o několik tisíc levnější) a který bude díky těmto aplikacím „důvěrně známým“ i běžnému uživateli?

Píší jinde:

http://www.in­foworld.com/

http://www.fi­nancninoviny.cz/

http://www.zi­ve.cz/

http://www.po­oh.cz/

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).