Hlavní navigace

Nový vyhledávač Cuil - malý test

30. 7. 2008 11:07 (aktualizováno) Michal Černý

Cuil je amciózní vyhledávač, který se chce o pozici jedničky mezi vyhledávači utkat s Google. Má vůbec šanci?

Osobně považuji za poněkud nešťastné, že se tomuto vyhledávači nevěnoval větší mediální prostor. Konec konců, dobrých vyhledávačů není nikdy dost, že? Ale je tento vůbec dobrý? Následující text je tak zřejmě prvním testem tohoto vyhledávače v českých médiích. A tak se zaměříme také na to, jak si dokáže poradit s českými slovy a frázemi a zdali se důraz kladený na kvalitu opravdu projevuje ve výsledcích vyhledávání.

Zprávička na Lupě uvádí základní informaci: „Za vyhledávačem stojí trojice bývalých zaměstnanců společnosti, z nichž dva představovali klíčové osoby při budování indexu Google z roku 2006. Za hlavní přednost vyhledávače mluvčí celé skupiny označil mnohem větší důraz na kvalitu a relevanci odkazů samotného obsahu než na jeho popularitu, velký index nebo doplňkové funkce.“
(http://www.lu­pa.cz/zpravic­ky/cerstve-spusteny-vyhledavac-cuil-hodla/ )

Vše tedy vypadá slibně. Bude to Google bez Google neduhů? A navíc index, ve kterém je 121 617 892 9­92 stránek nevypadá špatně. Na druhé straně je otázka jak moc aktuální tento index je.

Test první: Aktuálnost a relevance výsledků v anglištině:

Testované slovo knol: Kdo by očekával, že nejdůležitější bude stránka projektu je vedle. Důležitější jsou všemožné stránky o něm. Na prvním místě byla Wikipedie a její text o knolu.

Pokračování v pátrání; zná vůbec Cuil oficiální stránku knol? Zadávám tedy knol.google.com. První již není Wikipedie, ale oficiální stránky stále nikde. Knol tedy asi nebude dobrá volba. Chápu, že mezi 121 mild. nemůže být vše.

Test druhý: Relevance výsledků v češtině:

Nijak již netoužím po aktuálních výsledcích. Alespoň kvalita se snad v češtině projeví. Zkouším slovo seznam. Našeptávač mi sice nabízí nějakou položku s nápisem Seznam a čeveno černým znáčkem, ale zkouším výsledky vyhledávání. První výsledek je ovšem nějaký freehosting. Pokud se stránka čte po sloupcích, pak je seznam.cz třetí, pokud po řádcích, pak pátý.

Zde mě vyhledávač dorazil definitivně. Zřejmě poznal, že hledám něco o Česku. Nabízí mi jakýsi JS panel, kde se dívám do kategorie Presidents of Czechoslovakia. Výsledky: Svoboda, Gottwald, Husák, Novotný, Zápotocký. Nejen, že nejdou po řadě, ať to čtu jakkoli, ale tento výběr presidentů v čele se Svobodou je absurdní.

Díky, vyhledávač je Cuil(http://ww­w.cuil.com/ ) jistě dobrý, ale osobně o něj nestojím…

Celkově vyhledávač nepochopitelně zklamal. Nenabídnul ani nějaké pohodlné ovládání, ani příjemný vzhled. Oproti Google nabízí náhledy stránek zcela standardně. Výsledky v češtině jsou tragické a to nemluvím o tom, jak se autoři vyjadřují o tom, že nabízejí nový úžasný vyhledávač. Konkurencí nejsou ani pro Google ani pro nikoho jiného. Alespoň prozatím. Jediné, za co bych snad mohl Cuil pochválit je rozumné využití plochy u širokoúhlých monitorů, které bývá pro většinu webů poněkud podružné téma.

Filosofie vyhledávače (převzato z internetových stránek Cuil):

The Internet is getting bigger and more disorganized every day. Cuil’s goal is to solve the two great problems of search: how to index the whole Internet—not just part of it—and how to analyze and sort out its pages so you get relevant results.

Jen poznámka pod čarou. Mám pocit, že diskuse pod zprávičkou je zcela mimořádně výstižná.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).