Hlavní navigace

Mění se Lupa?

7. 12. 2008 15:12 (aktualizováno) Michal Černý

Krátká úvaha nad tím, kam se začíná Lupa pod novým šéfredaktorským vedením posouvat.

Možná se vám zdá poněkud předčasné, hovořit o tom, kam se Lupa posouvá, již po několika málo dnech nového šéfredaktora Patrica Zandla.  Možná je můj pohled na změny posledních dní zkreslen náhodným poskládáním posledních článků, jejich tématickým posunem i změnou publikujících. Možná jde jen o náhodu, možná o nové přeskládání externích redaktorů. Slyšeli jsme o v jednom z prvních rozhovorů pan šéfredaktora o tom, že glosy by měly psát odborníci, ne studenti a obyčejní glosátoři, jak je tomu doposud.

Témata se stávají poněkud odbornější než bývalo doposud zvykem. Tématické články na módní témata, jsou nahrazovány stále odbornějšími texty, o poznání větší hloubky a kvality. Lidé z odborné komunity Internetu začínají pomalu psát na svých blozích, že si Lupu vracejí do RSS čteček, že se konečně po letech odklonu od této linie vrací tam, odkud vzešla.

Otázka je, co to udělají změny s návštěvností. Zdá se (což je možná opět jen můj subjektivní dojem), že Lupa přestává mít co říci těm mnohým zcela obyčejným, neodborným čtenářům. Těm, kterým nic neříká informace, že je Google v NIXu. Současně těm, kterým jsou zcela ukradené soukromé aktivity majitele Seznamu a jeho nákup letiště.

Nechci být a nebudu tím, kdo by maloval čerta na zeď a říkal, že současné změny jsou špatně. Jsou posunem jinam a věřím, že krokem kupředu. Lupa je a musí být živým médiem, které se vyhraní vůči konkurenčním webům. Dnes je zřejmé, že Lupu si pod novým šéfredaktorem nikdo s Živě či Digitálně plést nebude. Věřme, že je to dobře, a současný kurz se nejen podaří udržet, ale také, že si najde nové čtenáře, kterých je (věřme) na Internetu dost.

Osobně mi možná předchozí schéma bylo bližší. Na druhé straně je pravdou, že od doby této změny jsem žádný článek nenapsal. Glosy byly tři a vyšly dvě. Takže se jedná možná i o mé přičinění. Lupa se snaží zaplnit na Internetu prázdné místo odborného média a k tomu jí přejme hodně štěstí. Možná v duchu nedávných diskusí je určena těm, pro které je správně Internet nikoli internet.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).