Hlavní navigace

Křesťanské zpravodajské servery

13. 5. 2008 18:35 (aktualizováno) Michal Černý

Doplnění k článku o minoritách. Křesťanské zpravodajství funguje v Česku i v zahraničí poměrně dobře a dlouho. V zásadě lze říci, že trh je v této části zpravodajství dobře pokryt. To ovšem neznamená, že by neunesl silnějšího hráče.

Je také důležité říci, že současné velké zpravodajské servery tuto problematiku nedokáží kvalitně zpracovat a vyhodnotit. Lidovky, Aktuálně či iDnes pak dávají prostor spíše spekulacím nad zprávami, které buď užívají slova, která novináři neznají a tak si jejich význam prostě vymyslí, nebo dělají rovnítko mezi slovy kněz a církev. Tedy z věty kněz XY si myslí, vyvodí církev katolická učí. Jistě není chyba jen na straně novinářů, ale také na straně tiskových zaměstnanců a mluvčích církve, kteří velice nepružně reagují na mnohé podměty. Před námi tedy stojí otázka kde hledat křesťanské zpravodajství.

Církev.cz

Na tomto webu najdete informace z České biskupské konference. Zprávy nejsou zpravidla „horké“, ale měla by zde být poměrně velká garance jejich spolehlivosti. Naleznete zde jak pozvánky a běžné informace, tak tisková prohlášení a věroučné záležitosti. Autoři textů jsou zpravidla tiskový mluvčí biskupství, sekretáři biskupů či činovníci v ČBK. Kromě zpráv je k dispozici liturgický kalendář, fulltextové vyhledávání, nebo informace o biskupech v ČR. Mezi další užitečné záležitosti patří on-line archiv církevních dokumentů s fulltextovým vyhledáváním.

Kardinál.cz

Stránky pražského primase, arcibiskupa pražského kardinála Miloslava Vlka. Naleznete zde informace o jeho programu, komentáře k aktuální společenským záležitostem či jeho životopis. Cílem webu má být právě komunikace s novináři a jejich snazší přístup k aktuálním tématům a problémům.

Chistnet

Jedná se o projekt stejnojmenného občanského sdružení. Se svými dvěma tisíci přístupy denně patří k nejnavštěvo­vanějším křesťanským serverům u nás. Jeho největším problémem je nedostatek financí (o ty žádá již na úvodní stránce. Pokud si objednáte zasílání zpráv na mobilní telefon, tak asi každá druhá či třetí přijatá SMS je žádost o finanční pomoc.) Není zúžen na žádnou konkrétní církev, jeho snahou je být ekumenický. Představuje články lidí, kteří jsou mu ochotni a schopni přispívat (tyto texty tvoří srdce webu), dále poměrně široký a obsáhlý přehled zpráv, diskusní část na různá – tu více, tu méně – křesťanská témata, přehledný rozcestník odkazů, přehled akcí a možnost poslat sobě či někomu známému pohlednici. Tento server využívá hodně lidí poměrně často – najdete zde tedy velké množství informací i odkazů na akce či aktuální aktivity. Autorem se může stát každý, příspěvky jsou dokonce placeny dvousetkorunou. Prostor dostává, ale i humor. Celkové ladění serveru je hodně ekumenické.

Vatikánský Rozhlas

Trochu z jiného soudku je Vatikánský rozhlas. Ten nabízí aktuální informace z dění v nejmenším státě světa. Informuje o programu papeže, nabízí zajímavé reakce kardinálů, papežovy tradiční promluvy a myšlenky, sloupky a glosy od několika redaktorů a homilie kardinála Tomáše Špidlíka, SJ. Pokud je člověk katolík a chce mít přehled o životě církve, je toto místo téměř nenahraditelné. Každý den nabízí asi patnáctiminutové české vysílání ke stažení ve formátu Real Audio. K dispozici je pochopitelně i archiv zvukových záznamů. Stránky české sekce navštěvuje asi 800 návštěvníků denně, rekordní počet přístupů stránky zaznamenávaly v dnech umírání a smrti Jana Pavla II. Provozem Vatikánského rozhlasu jsou pověřeni jesuité. Je to server, který je v Česku limitován hlavně nedostatkem posluchačů či čtenářů – jen málo kdo má potřebu detailně znát každý den programu Svatého otce. Ředitelem české sekce je páter Milan Glaser SJ, mimo něj jsou v redakci již jen dva členové – Johana Bronková a páter Josef Koláček SJ (který rozhlas sám vedl v letech 1971–1991).

Významné je zpravodajství především z papežových cest po světě, které v tomto ohledu nemá konkurenci a je otázku, proč jej více neužívají naše média.

Res Claritatis

Se profiluje k¨jako katolický zpravodajský server, což je patrné již ze vzhledu stránek. Sám server o sobě píše, že: „Internetový server Res Claritatis spravuje občanské sdružení Res Claritatis, které sdružuje katolické laiky, loajální k papeži, biskupům a všem všeobecným koncilům. Server je především zaměřen na katolické čtenáře a denně přináší zprávy ze světa i domova týkající se života Církve. Projekt není zaměřen na pastoraci či duchovní život, neboť na tomto poli je zde řada jiných aktivit i periodik. Účelem internetového serveru Res Claritatis je přinášet především zprávy ze světa a domácí zpravodajství klást do mezinárodního kontextu. Zpravodajství ve svém celku chce naznačovat dimenze celosvětového církevního dění.“

Křesťanské zprávy

Je ekumenickým projektem, zaměřený hodně na protestantskou církve. Přináší informace češtině a slověnštině. Množství zpráv je poměrně velké a mnohé jsou velice zajímavé. Noviny Křesťan Dnes jsou členem mezinárodní sítě novin společnosti The Christian Today. Je to nezávislá, interdenominační křesťanská mediální společnost, která slouží k poskytování přesných a aktuálních informací obecné křesťanské veřejnosti. Editorem české sekce je Rastislav Čižmár.

Závěr

Jak je vidět, křesťanské zpravodajství je široké a kvalitní a je jen otázkou vlastního pohledu a zájmu po kterých zprávách budete chtít sáhnout.

Pozn.: texty o Christnet a RV jsou přejaty z mého článku pro Lupu: Křesťané hledají cestu na Internet.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).