Hlavní navigace

Končící Lively, problémy s GTalk

23. 11. 2008 14:05 (aktualizováno) Michal Černý

Google se rozhodl pohřbít jeden se svých zajímavých projektů týkající se sociálních služeb a nových forem komunikace. Lively končí. Je důvod k pláči, nebo k oslavám?

Pokud se na celou věc chceme podívat bez emocí je potřeba rozklíčovat, co Lively pro Google znamenal a proč skončil. Lively se snažil být konkurencí pro Second live, snažil se být novou formou komunikací mezi uživateli. Google ale zřejmě sociální sítě příliš neumí. Orkut stagnuje, Groups je stále ne zcela využitý, Lively skončilo. Důvody jsou oficiálně změna priorit a strategických zájmů společnosti.

Fakticky se ale spíše mluví o tom, že Lively chybí uživatelé. Sociální síť bez lidí se zdá být poměrně zbytečná. Důvod je tedy nutné hledat spíše zde. Na druhou stranu je otázkou, zdali Lively Google zatěžuje natolik, že by ho musel pohřbívat. Proč nemůže Google nechat běžet i s minimem uživatelů? Přece jen je jich nemálo, kteří by ji mohli využít. Navíc se tomuto beta projektu nedostala zatím žádná velká podpora ani reklama.

Google stále přichází s novými představami a technologiemi, ale mnohým nevěnuje příliš mnoho prostoru v reklamě a PR vůbec. Lively nebylo úplně špatné, ale chyběli mu právě uživatelé a doladěné grafické prostředí. A rozhodně mělo potenciál postupně uspět. Skutečné důvody zániku jsou tak poměrně nejasné.

A když uuž jsme u těch forme komunikace od Google. Vyšel sice nový Google Talk s podporou videohovorů, což je krok správným směrem, ale alespoň u mě došlo k několika závažných chybám ve spolehlivosti aplikace. Některé chaty se mi neukládají do historie, jiné jsou vidět pouze v historii a ne v IM a pod.. Snad nepohřbí i Talk.Minima­listické koncepty mám rád a on mezi ně rozhodně patří. Maximumfunkcí s minimem tlačítek a klikátek. Začal jsem používat paraelně i Skype a poměrně těžce nesu pestrobarevná tlačítka a hromadu zbytečností… Talk by mě osobně poměrně chyběl…

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).