Hlavní navigace

Kdo a proč tvoří obsah?

11. 5. 2008 18:32 Michal Černý

Na Lupě se v poslední době strhla diskuse na téma proč, kdo a jak tvoří obsah či diskuse. A je to opravdu zajímavé. Podle jedněch se zdá býti počínání některých kritizujících trapné a stupidní, protože jen kritizují a sami žádný obsah netvoří. Podle druhých je to jejich legitimní právo a každý může dělat co umí.

Konec konců divadelní kritik nemusí umět ani hrát a ni hry psát. Stáčí že se na divadlo umí dívat a přemýšlet o něm. Překvapivě (možná) se nejedná jen o články, ale také o videa, fotografie a vlastně všechno co jsme se naučili na internet cpát. A řekněme si upřímně, je nutné na internet posílat úplně všechno a pak se rozčilovat nad tím, že mi někdo napíše, že je ona fotografie bezobsažná a technicky bídná?

Mnohé problémy si totiž děláme sami tím, že na web opravdu vložíme všechno. Zlaté pravidlo fotografa říká, ať každý den uděláš sto fotek a za rok můžeš udělat malou výstavu. Proč na Flicker zveřejňovat celá rodinná alba? Nejsou potom ony reakce otázkou naší nesoudnosti? Není to že napíšu spot s hrubkami (což je můj častý případ) a bez myšlenky, otázkou mé nesoudnosti a myšlenkové neschopnosti než přehnané kritičnosti okolí?

Jistě ne každá kritika je oprávněná, ne každý kdo kritiku dává je zcela soudný. Mám právo s ním nesouhlasit a přít se, mám právo ho ignorovat. Ale měl bych mít schopnost kritiku přijmout a zamyslet se nad tím proč přišla. Pokud je dána jiným myšlenkovým prostorem a ideovou vybaveností mezi mnou a diskutujícím a mohu jít dál. Na druhou stranu často je ona kritičnost namístě. A bylo by pokrytecké říkat, že nesouhlasící diskutující jsou zakomplexovaní hlupáci. Mnohdy jen nechtějí obsah tvořit a nebo jej tvoří jinde, a mohou být možná daleko chytřejší než mi, kteří si na tvůrce obsahu rádi pasujeme.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).