Hlavní navigace

Google TV (zcela) v novém

29. 10. 2011 18:00 (aktualizováno) Michal Černý

Google v pátek představil nový koncept své Google TV, která by se měla stát multimediálním a informačním centrem každého obývacího pokoje. Společnost věří, že se jí podaří využít toho, jak moc času lidé stále tráví před obrazovkami televizorů.

Televize je v současném pojetí relativně hloupé zařízení, které toho příliš neumí – jistě přepínání programů, okna s náhledy nebo časové posunutí jsou již samozřejmostí, ale i tak jde především o nástroj pasivní zábavy. Divák před něj usedá a chce se nechat bavit. Google se netají tím, že právě v oblasti televizí vidí velkou příležitost k úspěšnému businessu.

Ač se projektu Google TV zatím příliš nedaří, společnost věří v jeho světlou budoucnost a připravuje jeho expanzi do Evropy. Jistým impulsem by měla být zařízení Samsungu (v posledním roce klíčového partnera Google na poli mobilních technologií), která by měla umět s novým Androidem (Honeycomb), který za Google TV v2.0 stojí pracovat. Seznam změn je poměrně dlouhý a zajímavý. V pozadí všeho stojí upravený operační systém, který nabízí podstatně čistší a hezčí vzhled a podle všeho se výrazně zapracovalo také na funkčnosti.

Základem jsou pochopitelně aplikace, které činní celý koncept smart TV zajímavými. Připraven je Android Market, který vypadá jako jeho tabletový kolega. Instalace čehokoli je rychlá a jednoduchá. Velkou proměnou prošel především nástroj na práci s YouTube, který nabízí skutečně velice luxusní přehrávání včetně podpory kanálů. Podporovány jsou ale samozřejmě také další zdroje multimediálních dat od Amazonu, HBO či rychle rostoucího Netflix.

Integrovaný je také Google Plus, který nabízí řadu zajímavých sociálních funkcí, jako je například prohlížení snímků vašich přátel. Práce s obrázky prošla také určitým redesignem a vypadá velice solidně. Celkové změny v systému jsou tedy jednoznačně k lepšímu a v řadě detailů se posunují celý koncept dále – mimo jiné i v rychlejším vyhledávání a lepším propojením výsledků s televizními službami.

První uživatelé přístrojů značky Sony se již dočkali povýšení své chytré televize na druhou verzi. Vše působí vzdušnějším a modernějším dojmem, ostatně podobně jako verze Androidu 3 a 4 oproti 2.x. Rozvoj celého konceptu bude velice záviset na tom, jak se k němu postaví jednotlivý poskytovatelé obsahu. Zvláště v jazykově nejednotné Evropě to může být relativně komplikované. Podaří se přinést novou vizi televize k divákům? To ukáží až následující měsíce. Technicky k tomu má ale našlápnuto dobře. A s Google TV poroste i Netflix, ze kterého může být již za rok velice lukrativní nevěsta.

Zdroje:

http://techcr­unch.com/2011/10­/28/the-new-google-tv-4-demo-videos-including-looks-at-the-new-apps/

http://techcr­unch.com/2011/10­/28/just-lipstick-on-a-pig/

http://googlet­v.blogspot.com/

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).