Hlavní navigace

Google Sites pro všechny

30. 5. 2008 8:24 (aktualizováno) Michal Černý

Na Sites byla všude slyšet jen a jen chvála. A tak ani já jsme neodolal a zkusil jsme něco vytvořit. Jaký tedy, nově pro všechny majitele účtu u Google otevřený, systém je?

Rozšířeno, doplněno.

Hlavní myšlenka celého projektu je jednoduchá. Cílem bylo nabídnout hosting pro kvalitní publikační systém. První pocity jsou však rozpolcené – vše vypadá jako Wiki a navíc se mentálně vracíme o pár let dozadu. Alespoň co se tvorby a struktury webu týče.

Dnešní trend psát weby jako blog (tak jak je psána například i Lupa), tedy udělat seznam nových článků, s tím, že ty staré postupně mizí zde není zastoupen. Stoupenci tohoto přístupu nechť užijí Blogger. Zde se položky přidávají do levého menu ručně a návštěvníka přivítá klasická home page. Vše částečně kompenzuje možnost si do menu umístit „box“ ve kterém budou uvedeny poslední změny.

Pokud jde o tvorbu stránek vše probíhá snadno a lehce. Můžete vkládat texty, videa, obrázky i interaktivní prvky či RSS pole. Zkrátka vše co nabízejí gadget u Google. Navíc vše můžete propojit s aplikací Google Dokumenty nebo s Picassa Web Album. Práce s přemísťováním a změnou velikostí gadgets ale má zatím drobné mouchy, které asi stále čekají na vyladění.

V nastavení je možné vložit měřící kód Google Analystics, stačí zadat id kód. Nevím proč zde není možnost jedním kliknutím do vašeho GA vložit nový web ze sites, když propojení skrz e-mail je zřejmé. Ale to je jen maličkost.

Práce je celkově rychlá, přehledná a poměrně příjemná. Trochu zamrzí, že možnosti modifikovat vzhled i přidávat funkce jsou u příbuzného Bloggera daleko lepší. Věřím, že to bude ale jen otázka času. Celkově publikační systém nezkalamal, ani nenadchnul. Vlastní WordPress je lepší volba a myslím, že pokud vám nevadí horní lišta u bloggera tak i on je zatím technologicky silnější.

Zajímavá bude návaznost celého systému na plánovanou Know, tedy encyklopedii, která by měla býti konkurencí Wikipedie. A možná se dočkáme i dalšího využití. Po pravdě mě ale překvapuje, že vše nemá nálepku Beta.

http://sites.go­ogle.com/site/mach/ – můj testovací pokus na GS.

Pozn.: Google hledá název služby v češtině. Máte li zájem, můžete navrhovat na http://google-cz.blogspot.com/2008/05­/google-sites-jak-byste-je-peloili-do.html

Shrnutí

+rychlá a snadná editace
+dostatek doménových jmen (zatím)
+jednoduchá cesta k vlastnímu webu klasického vzhledu
+vypadá to jako Wiki
+propojenost Google Apps

-malá variabilita
-jen 100 MB místa
-drobné chyby při práci s gatgets
-vypadá to jako Wiki

Několik poznámek pod čarou

Vzhledem k příspěvkům v diskusi si  dovolím zareagovat přímo do textu spotu. Je zřejmé, že hlavní oblast využití Sites je v oblasti intranetu, správy projektů či sdílení dokumentů. Co oproti Bloggeru považuji za nevýhodu tak je jednak malá variabilita levého menu (proč není k dispozici přímá editace kódu, možnost vložit počítadlo, gadget a pod.). Omezená možnost volby vzhledu v šablonách (oproti blogu velmi slabé, i když vnímám to, že vzhled asi není to nejdůležitější u podobných produktů) a v neposlední řadě například nemožnost pracovat se zápatím stránek.

Myslím, že nikdo nečekal a ani nepotřeboval nového Bloggera. Jen jsme mnozí předpokládali, že pokud Google spustí podobný projekt bude se inspirovat nejenom u Page Creator, který je sice velice užitečný a kvalitní služba, ale rozhodně ne zrovna universální.

Sites nejsou špatným produktem, ale mám takový pocit, že stále ještě v mnoha maličkostech nedotaženým. Ostatně větší komplexnost by celému produktu jenom prospěla. Proč není mezi možnostmi nové stránky blog, který je pro spoustu věcí prostě užitečný a rychlí nástroj. Jistě list model je možný, ale opět poněkud neohrabaný.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).