Hlavní navigace

Co nám na Google chybí

20. 3. 2008 14:21 (aktualizováno) Michal Černý

Přemýšleli jste někdy nad tím, jestli vůbec existuje n jaká web 2.0 služba, kterou Google nenabízí? Najdete u něj téměř vše od mailu, přes blog, RSS čtečku až po možnost tvorby vlastního vyhledávače či komunitního serveru.

Pokud bychom chtěli vnímat následující text jako doporučení Google, co by mohl koupit, ač je to jak troufalé, tak zbytečné, protože můj názor asi příliš velký vliv na vedení společnosti nemá, pak bychom několik služeb přece jen najít mohli.

Picasa je sice velice solidní správce fotografií, ale je škoda, že jeho součástí není nějaký jednoduchý a kvalitní editor. Fotky by bylo možné nejen vkládat, ale i skládat do koláží, vytvářet různé fotomontáže, retuše, nebo prostě jen editovat barevnost, převést na ČB nebo je jen oříznout. Zde bych měl typy dva. Prvním je FotoFlexer, který má opravdu propracované funkce a možnosti, umožňuje kreativní vyžití, snad jen vzhled a ovládání se do Google Family moc nehodí. Opakem je Picnick, který svým vzhledem a ovládáním jako by z oka vypadl instalovatelné versi Picasa. Nabízí všechny základní filtry, efekty a úpravy. Snad je na tvorbu umění se moc nehodí.

Je také zajímavé sledovat, že Google je výborným pomocníkem pro seriózní činnost na internetu – chcete tvořit dokumenty, psát mail nebo telefonovat? Žádný problém. Pokud jde o multimédia, pak snad až na obchod s hudbou a videem to také jde, ale proč chybí nějaký herní web, ví asi jen málokdo. Nemyslím si, že by navíc nebyl populární, vždyť kolik lidí by si po práci rádo odpočinulo u jednoduché flash hry? Kde hledat inspiraci? Třeba na Yahoo!, ale to asi nekoupí. Ale kvalitních herních webů existují desítky. Třeba se dočkáme.

A snad ještě jedna kapitolka by neškodila. Zdá se, že nemálo uživatelů by rádo užívalo portál – místo, kde by měla přehled služeb, zpráv, mailů, předpověď počasí apod. Jistě iGoogle je jednou z cest, ale je poněkud nemotorná. Kdyby přibyl klasický portál je docela dobře možné, že by to mnoho uživatelů přivítalo. A můj tip? Co kdyby Google snědl AOL?

A nezapomínejme ani na sdílení dat či virtuální disk. Tyto služby mají v komunikaci netriviální výhody oproti užívání elektronické pošty a i na jiných „portálech“ se těší nemalé oblibě. Příkladem za všechny xDrive od AOL. A co že by Google mohl zakoupit? Třeba RapidShare by nebyl asi špatným zástupcem. Je však k této oblasti potřeba říci, že by Google musel velice aktivně a složitě řešit ochranu autorských práv, neboť tlak na něj by v případě, že by uživatelé službu zneužívali pro trestnou činnost byl obrovský.

Samozřejmě zcela jinou kategorií by bylo spektrum služeb, které by Google mohl mít lepší, nebo alespoň lokalizované. Je zajímavé se ale dívat, jak Google nenápadně pohlcuje jednu službu za druhou, neustále rozšiřuje množství funkcí které nabízí a vypadá to, že zatím nemá důvod přestat.

A co chybí ve službách Google vám? Nebo již se cítíte být přesycení všudypřítomnou silou internetového koncernu, jehož služby se postupně začínáme učit vnímat jako naše určité standardní prostředí se kterého nehodláme slevit?

Průběžně aktualizováno.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).