Hlavní navigace

Ad Moderování diskusí

30. 4. 2008 20:58 (aktualizováno) Michal Černý

Malé doplnění a rozšíření dnešního článku České weby se učí moderovat diskuse.

První věcí kterou bych rád uvedl je můj vlastní názor na některé příspěvky pod článkem. Představa, že omezování diskusí pod články nějak omezuje svobodu slova je zvláštní a blíží se novému slovenskému „téměř totalitnímu“ novému tiskovému zákonu. Proč bych měl mít povinnost na svém webu zveřejňovat každou hloupost, kterou napíše intelektuálně narušený jedinec či spam? Ohánět se svobodou slova a projevu je dvojsečné – komu by se líbilo, kdyby neznámý návštěvník (který si přál zůstat v anonymitě) na zeď jeho vlastního obývacího pokoje napsal svůj názor a tvrdil, že je to demokracie. Nepleťme si slova anarchismus a demokracie, svoboda a samovůle.

A teď ještě pohled na několik serverů. Science diskuse nepovoluje vůbec a to ani u volně přístupného obsahu. Překvapivě chybí možnost si novinky „zazáložkovat“. Times umožňuje „záložkovat“ všechny texty, ale diskutovat jen u některých (je nutné vyplnit nějaké údaje, podobné jako na iHNed). zajímavá je také možnost přímo oslovit redakci. Time který spolupracuje se CNN drží krok s dobou v záložkování (možnosti opravdu široké), ale na diskusi můžete zapomenout. Yahoo News diskusi neumožňují také. BBC doslova uvádí : „The BBC may edit your comments and not all emails will be published. Your comments may be published on any BBC media worldwide.“

Nejtotalitnějším státem je tedy zřejmě USA a Velká Británie…

A nyní výlet do Německa – Der Spiegel diskuse nezavádí také. Zamrzí i absence možnosti záložkovat. Mezinárodní Acad journal na kterém naleznete celou řadu zajímavých vědeckých prací opět diskuse nepovoluje. Slovenská obdoba Novinek Bleskovky mají osamocená moderovaná diskusní fóra, která nahradila diskuse pod články.

A ještě malý exkurz do Česka.  Opomněli jsme deník Metro, který zřejmě diskuse nemoderuje, ale zase zde nikdo moc nediskutuje, takže se to těžko pozná. Dále deník E15, který nabízí také téměř prázdné diskuse, které není potřeba nijak zvláště omezovat, což je dáno především spektrem čtenářstva.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).