Hlavní navigace

Názor ke článku Hledání dokonalého agregátoru (1) od Petr Kelin - Dobrý den, chtěl jsem se vás zeptat proč nelinkujete...

  • 8. 4. 2013 15:09

    Petr Kelin (neregistrovaný)

    Dobrý den,
    chtěl jsem se vás zeptat proč nelinkujete zpravodajské servery na přímo a místo toho používáte přesměrování, které nepředává page rank? Je to úmysl a nebo nedopatření? Statistiku prokliků byste mohl získat pomocí javascritptu a když už přesměrováváte, tak byste mohl použít status 301. Takhle to může vypadat, že nechcete hrát úplně fér.

    Dále už bych polemizoval s názorevm v článku. Dělal bych rozdíl mezi vyhledáváním a agregátorem zpráv. Vyhledávání je aktivní činnost, kdy si člověk jde pro určitou specifickou informaci. Agregátor zpráv je naopak více podobný zpravodajským médiím(=pasivní konzumace toho co se děje), protože tam člověku nabízí témata a ten si z nich vybírá. Tedy mohu si přečíst (získat informaci) třeba i z deseti titulků daného média aniž bych ho návštívil - prostě mi konzumace titulku stačí. Na zpravodajských serverech si lidé prokliknou jen každý Xtý titulek, ale přečtou z nich mnohem více. To že se neproklinou neznamená, že je daná věc nezajímá, ale může to znamenat jen tolik že jim stačila informace z titulku. V agregátoru tedy fakticky vytváříte médium nad médii. Debata o tom co je v rámci tohoto přístupu korektní spravedlivé/zákonné a co už není je zcela na místě. Spíše se tedy ty hranice hůře hledají a není to tak zažitá věc jako tradičnější stránky života, na které už existují etická/právní pravidla. Někdy se snadno dělá rovnítko mezi tím co lze strojově vytěžit a agregovat a tím co je legální, etické, férové.
    Agregátory samozřejmě nabízejí přidanou hodnotu uživatelům, protože jinak by je nikdo nepoužíval. Na druhou stranu by bylo užitečné nastavit pravidla hry, tak aby napříkad médium mohlo rozhodovat zda si přeje, aby se jeho titulky objevily v agregátoru či nikoliv.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).