Hlavní navigace

Biopotraviny

28. 11. 2011 17:14 (aktualizováno) Petra Lánská

Až v poslední době, kdy mi bylo přiděleno téma biopotravin pro předmaturitní projekt na střední škole,  jsem začala dloubat nad otázkou, která bude možná zásadní pro další rozvoj hospodářství ve světě. Jedná se o otázku produkce biopotravin. Mnohými zatracované a pro jiné jsou tyto produkty ekologicky šetrného hospodářství téměř spásou, jako pro naší krajinu.

Proto jsem se rozhodla o toto téma začít více zajímat. V rámci projektu jsem vytvořila dotazník a snažila se zjistit, jak se k nabídce biopotravin postaví jednotlivý český spotřebitel a společnost jako celek. Byla jsem znechucena.  Pro většinu starších lidí není důležitá cena, ale jasně vyplývá, že spotřebitelé jsou k produktům ekologického zemědělství nedůvěřiví. Přesto, že kontrolu, certifikaci a dodržování podmínek, které jsou zákonem stanoveny, dohlíží mnoho nezávislých institucí, většina z nich nevěří, že se pod značkou BIO skrývají opravdu produkty vypěstovány ekologicky a kontrolovány.

Tento názor většiny spotřebitelů a tedy respondentů mého výzkumu nechápu a považuji za přinejmenším za nepřiměřený. Naprosto nedokážu pochopit, jak většina starších lidí, kteří jsou ovlivnění komunismem není schopna akceptovat jakoukoli novinku, protože věří, že vše je pod náporem korupce. Nejtragičtější na tom je fakt, že to oni chtěli demokracii a teď si stěžují, že stát nevládne tak silnou rukou jak by měl!

Vkládám samozřejmě dotazník pro ty, co chtějí své názory na toto téma vyjádřit i jiným způsobem.

< https://docs.go­ogle.com/spre­adsheet/viewfor­m?formkey=dDdLMFZRUV­FqSnZzYnE5WTJ1S1VWR­kE6MQ

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).