Hlavní navigace

Windows 7

29. 10. 2008 2:38 (aktualizováno) Jiří Macich ml.

Nástupce Windows Vista začíná mít velmi reálné obrysy a na veřejnost se trousí jedna informace za druhou. Už nejde jen o spekulace založené na více či méně zdařilých podvrzích screenshotů, ale o zcela oficiální informace. Pojďme si shrnout, co už víme a co jsme se v posledních dnech dozvěděli nového o Windows 7, což je s definitivní platností název, pod kterým nástupce Windows Vista půjde na trh.

Co však od Windows 7 můžeme očekávat? Microsoft si určitě bude chtít napravit pošramocenou pověst ze současné éry Windows Vista, která široká veřejnost nepřijala zrovna s otevřenou náručí. Těžko ale podezírat Microsoft, že by ona Windows Vista sabotoval úmyslně, takže i v případě Windows 7 bude hodně důležité, jak dobře se redmondským vývojářům podaří slova přetavit v činy.

Co tedy o nástupci Windows Vista víme resp. co Microsoft již nasliboval:

– systém půjde na trh pod názvem Windows 7 ještě v 32bitové i 64bitové edici současně. Větší důraz má být kladen na tu 64bitovo edici, ale co to přesně bude znamenat, to si netroufám tipovat.

– zásadní změny v jádře nepřijdou, což má zajistit minimální problémy se zpětnou kompatibilitou a nijak významně by neměla růst ani hardwarová náročnost nového systému.

– jedním z hlavních taháků má být zcela přepracované dotykové ovládání. Asus už prezentoval, že u nové generace svých netbooků s dotykovým displejem počítá právě s Windows 7.

– nová funkce Action Center má diagnostikovat problémy v samotném systému a zároveň uživatelům pomoci s řešením problémů. Hledání řešení problémů z Windows Vista se tak bude dál vyvíjet.

– správa uživatelských práv, často kritizovaná funkce UAC, dozná takových změn, aby uživatele neobtěžovala dotazy a hláškami i při banálních každodenních činnostech.

– uživatelské rozhraní dozná dalších výrazných změn, Microsoft chce hojně využívat konceptu Ribbon, který se mu i přes kritiku konzervativnějších uživatelů osvědčil u Office 2007.

– plochu Windows 7 opustí postranní panel, ale gadgetům na ploše neodzvoní. Jen se už nově nebudou sdružovat v nějakém limitujícím panelu, ale budou volně existovat na ploše.

– vylepšena bude podpora bezdrátových technologií, konkrétně se hovoří o zjednodušené konfiguraci Wi-Fi a podpoře Bluetooth 2.1 zařízení.

– počítá se s vylepšením integrovaného prohledávání pevného disku, což je jedna z mála funkcí ve Windows Vista, kterou si pochvaluji i hlasití kritici (tedy kromě těch, kteří Vistu viděli maximálně na screenshotech).

– formát HD-DVD, ke kterému se Microsoft dříve klonil a lehce jej protěžoval při vývoji Windows Vista, souboj s Blu-ray prohrál, takže se ve Windows 7 počítá s nativní podporou vypalování na Blu-ray média.

– nativní součástí instalace bude PowerShell

Windows 7: máme je očekávat se skepsí či s nadějí?

No, pokud možno střízlivě :-) Microsoft nasliboval hory doly už před uvedením Windows Vista a přestože jde v této době již poměrně hladce použitelný systém, začátky úplně růžové nebyly a ne vše se povedlo ku prospěchu uživatelů.

Osobně jsem s Windows Vista jako uživatel relativně spokojen, ale řada věcí se dala řešit jinak a lépe. Je dobré slyšet, že Microsoft reaguje na kritiku – třeba ohledně UAC. Ale ještě lepší bude vidět, že si kritiku skutečně vzal k srdci a to ukáží až první veřejné testovací verze, na které se osobně velice těším.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).