Hlavní navigace

Potřebujete pro Google AdSense živnostenský list?

23. 4. 2008 18:12 (aktualizováno) Jiří Macich ml.

Pokud máte webové stránky s jen trochu zajímavou návštěvnosti, Google AdSense vám může celkem snadno každý měsíc vydělat nějakou tu korunu. Nemusí jít hned o desetitisíce, ale i zapadlý blog vám menší finanční přilepšení může zajistit.

Když se služba Google AdSense objevila oficiálně v České republice, vynořila se otázka, zda-li je potřeba živnostenský list pro reklamní činnost a marketing nebo není. Sofistikovanou odpověď přinesl server Podnikatel.cz, který se opřel o názor ministerstva průmyslu a obchodu. Živnostenský list potřeba je.

Ovšem ne všechny živnostenské úřady jsou téhož názoru. Po vysvětlení principu Google AdSense úředníkům se mi několikrát dostalo odpovědi, že jde o stejnou aktivitu, jako kdybyste pronajímali například na svém domě prostor pro billboard či jinou formu reklamní plochy, na což prý živnostenský list potřeba není.

Nakolik je to realita a nakolik neinformovanost úředníků si opravdu netroufám odhadnout. Faktem každopádně je, že portál Centrum.cz, který provozuje konkurenční reklamní systém AdFox na obdobném principu, uživatele ujišťuje, že živnostenský list nepotřebují.

Když vidím ty desítky blogů, kde se např. bezostyšně porušuje autorský zákon a které provozují často ještě nezletilí lidé, nedělám si iluze, že příjem z Google AdSense snad daní, natož aby se zajímali o úskalí živnostenského zákona.

Pozn: autor využívá Google AdSense, příjmy řádně daní (byť pochopitelně nerad) a je držitelem živnostenského listu (to kdyby někdo cítil nutkavou potřebu se zeptat).

Využíváte-li Google Adsense, máte živnostenský list?

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).