Hlavní navigace

Spameři proti spamerům

17. 12. 2007 17:38 (aktualizováno) wiki

Trocha investigativního blogování o pozadí jedné protispamové aktivity – bohužel s neveselým závěrem. Boj Maxima Černého (spamy.cz) se spamem má zajímavé souvislosti – a nadšenci, naivkové, a třeba i Vojtěch Bednář v článku Lupě, kteří podpořili či zpropagovali Den proti spamu, se možná podiví, čemu že to vlastně nepřímo zvedají pagerank.

Dle stránek Den proti spamu jsou partnerem spamy.cz – projekt NETWINGS SOLUTIONS / Maxim Černý. Při pohledu na ostatní tvorbu NETWINGS SOLUTIONS ale nemám nejlepší pocit.

http://www.youtobe-com.cz/ … parazitická stránka na překlep Youtube, „SEO“ pravděpodobně s cílem stáhnout nějaký traffic z fulltextu Seznamu – který je bohužel tak hloupý, že v navigačním dotazu nepozná překlep. Průměrná denní hledanost „youtobe“ na seznam.cz je 1714 dotazů – za tu známkoprávní prasárnu to autorům asi stojí. Projekt nechybí ani v odkazech na stránkách NETWINGS SOLUTIONS.

http://www.se­xydenik.cz/ … jakési softporno. Proti pornu nic nemám, proti spamu ale ano – a posuďte sami „hodnotný komentář“ na blogu . Ale jistě, třeba to není praSEOárna provozovatele, ale naopak… však i u těch mailových spamů je to možné.

Takže: Komentářoví spammeři v čele boje proti emailového spamu? Je mi líto, ale přijde mi to dost pravděpodobné.

A i pokud ne – etika podnikání založeného obecně na zhoršování použitelnosti webu je taky zajímavá. Tedy – není etika jako etika – mám trochu pocit, že etika většiny webtrhářů se dá shrnout do konstatování jsem ochotný dělat to, co mi vydělá peníze a nezavřou mě za to. (hm, ale: v čem jsou spameři horší?)

Bohužel se dál přirozeně nabízí i otázka, zda i Den proti spamu je skutečně motivován bojem proti spamu, nebo zda náhodou nejde hlavně o získání zpětných odkazů.


Poznámka: upozorňuji, že diskusi k tomuto postu budu moderovat. Pár spamerům už v žaludku ležím, a zkušenosti ukazují, že taková „náklonnost“ přináší „řadu“ věrných komentátorů – obvykle píšících pod různými nicky přes různé anonymizéry, proxy, a pod. Pseudoanonymní fantasmagorie, psychoanalytické rozbory, nadávky, atp. budu mazet.

(edit: menší stylistické korekce)

Doplnění o zajímavé odkazy – provozovatel spamy.cz si na spamování blogů dokonce založil živnost – spamovací službu komentujme.cz. Zkušenosti postižených např. na blogu Cheval Noir , rozbor u matějčíka

Update 12.11.2007

  • vyjádření Maxima Černého – názor si udělejte sami, vlastní obsažnější komentář ještě asi přidám.
  • Petr Canik (zputnik), hlavní tvůrce Dne proti spamu, spolupráci se spamy.cz ukončil, a i dalšími komentáři moje pochyby od Dni proti spamu víceméně rozptýlil – můj osobní názor teď je, že o dalších aktivitách Netwings nic nevěděl a měl tu smůlu, že se spojil s né zcela důvěryhodným partnerem

AddThis Social Bookmark Buttonpošli na vybrali.sme.sk

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).