Hlavní navigace

Trest pro Gatese: omyly a mýty

23. 8. 2006 22:15 (aktualizováno) suchy

Tento týden se do médií konečně protlačila pokuta pro Microsoft od EU. Ačkoliv se jedná o téma dost staré, je k němu zveřejňováno spoustu polopravd, omylů a mýtů.

Že se na Novinkách diskutující mylně domnívají, že Microsoft dostal pokutu kvuli Mediaplayeru nebo prostě jenom ze závisti a potřeby vylepšit si svůj rozpočet, beru jako tamní kolorit.

Že se takový názor objeví i v tištěném vydání MF Dnes, mi vyrazilo dech (Trest pro Gatese: Brusel pouze závidí). Zkusím zde napravit některé omyly, kterých se autor dopustil a které se zdají být zažité u velké části veřejnosti:

Microsoft nabízí určitý produkt za určitou sumu a já mám jako spotřebitel právo si ho koupit nebo ne.“ (MFDNES)
To je jistě pravda. Jenže pokuta není kvůli prodeji nějakého produktu, ani kvůli přemrštěné ceně. Je to kvůli postoji k ostatním firmám. Je třeba si uvědomit, že Microsoft má celkem 7 divizí, z nichž pouze 2 jsou výdělečné (prodej Windows a Office). Divize serverových řešení je tak na hraně. Jednou je výdělečná a jednou prodělečná. A právě zde se snaží Microsoft tlačit na pilu. Abyste mohli napsat nějaký software typu Client/Server musíte vědět jak komunikovat s Windows. Jenže to vám Microsoft neřekne. Resp. řekne, ale bude vám to velmi znepříjemňovat a házet vám klacky pod nohy. Proč by to taky nedělal, když se mu to v minulosti už několikrát podařilo (vzpomeňte na Lotus 1–2–3 nebo Javu). Dokonce se úplně přehlíží křížové financování jeho produktů. Jediné co EU po MS chce, je zveřejnit používané protokoly (nikoliv zdrojové kódy), tak aby i ostatní měli možnost napsat svůj vlastní software.

V podstatě jde o podobnou situaci, jako kdyby byla na světě jedina mobilní telefoní síť. Nikdo vám sice nebude bránit prodávát své telefony, ale ani vám neřekne jak komunikovat se sítí, takže si budete muset koupit telefon od jediného operátora. Jeho telefony jsou sice obrovské, škaredé a zasekávájí se, ale pořád jsou lepší než telefony jiných výrobců. Ti totiž nemají informace umožňující využít všech výhod sítě a používají jenom základní funkce. Co naplat že v tom základu jsou lepší, když celkově to vyznívá v jejich neprospěch?

Ještě jednou: Nikdo Microsoftu neupírá jeho dominantní postavení na poli OS. EU chce zabránit, aby díky tomu získal dominantní postavení i v jiném oboru (serverových řešení) tím, že bude mlžit. Pokud bude mít programy kvalitnější než konkurence, která bude mít stejné podmínky, tak to nikomu vadit nebude.

„Ve skutečnosti nejde o nic jiného než o prachsprostou závist.“ (MFDNES)
Ano opravdu i zde figuruje závist. Ale ne Bruselu, ale USA. Tam si taky myslí, že Microsoft porušuje zákon, ale neví jak na něj. „Právnička amerického ministerstva spravedlnosti Renata Hesseová: 'Jsou (EU) očividně mnohem dál než my … Nyní pracujeme na podobném časovém plánu, na jakém se dohodly evropské úřady s Microsoftem.“ (Aktuálně.cz).

„Brusel ví, jaká je cena správná.“ (MFDNES)
Bruselu je úplně šumák, za kolik Microsoft prodává svůj software. Námitky EU se v žádném případě nevztahují k ceně, ale k informacím, které (ne)poskytuje.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).