Hlavní navigace

Názor ke článku Jak nás málem ojebali o firmu českým právním systémem od David Ondrejkovič - Ad: "lichvar zvedl splatku a dluznik udajne nedostal...

  • 29. 6. 2011 12:09

    David Ondrejkovič

    Ad: "lichvar zvedl splatku a dluznik udajne nedostal info a proto neplatil, chapu to spravne?" - ano chápete to správně! A předpokládám, že od dlužníka očekáváte, že bude chodit každý den 2 x (co kdyby lichvář také zvedl kromě výše frekvenci splátek) ptát se lichváře jestli náhodou nezvedl splátku?

    Pokud lichvář půjčuje peníze na lichvářský úrok a pouze (vcelku legitimně) očekává, že mu klient půjčené peníze a k tomu ten lichvářský (v rámci zákona) úrok zaplatí, pak není z obecného hlediska co namítat - koneckonců je to JEN lichvář - mravní spodina společnosti - těžko od něj něco jiného očekávat.

    Pokud však dotyčná kreatura, která se za lichváře jen vydává (neboť na společenském žebříčku stojí ještě DALEKO níže než výše uvedený lichvář), od samého počátku celý systém svého "podnikání" CÍLENĚ nastavuje tak, aby průměrně inteligentní a průměrně vzdělaný člověk NEMOHL NEUDĚLAT CHYBU a díky tomu tak na NEPŘIMĚŘENĚ NASTAVENÝCH SANKCÍCH zaplatil sumu MNOHONÁSOBNĚ PŘEVYŠUJÍCÍ jak jistinu, tak i úroky, pak zasluhuje trestní stíhání a vysoký trest. No a jelikož orgány činné v trestním řízení v tomto ohledu v ČR spíše nefungují, zasloužil by rozdupat ksicht na kaši v souladu s ustanovením § 28, 29, 31 a zvláště pak 146a trestního zákona či § 76, odst. 2 trestního řádu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).