Hlavní navigace

Prodej Stahuj - komu to prospěje?

22. 9. 2007 14:18 (aktualizováno) peen

Myslím, že za jednou z nejzajímavějších událostí z poslední doby, ke které došlo ve vodách českého internetu, je bezesporu prodej download serveru Stahuj.cz. Jaké to bude mít důsledky, jaká je jeho budoucnost, kdo na tom vydělal a co je podle mne špatně?

Stahuj.cz založila a několik let provozovala jablonecká společnost Miton. Postupně se jim podařilo dostat Stahuj.cz na první místo mezi českými download servery – stal se z něj takový malý lokální Download.com, dalo by se říci. Začátkem září se ovšem vlastník změnil a Stahuj.cz se dostalo pod centrumácká křídla. Částka za transakci nebyla zveřejněna, i když časem ze starny NetCentra padly zamlžené informace o obchodu „v řádu desítek milionů“. Tak jako tak, částka to určitě byla nemalá, protože osobně mám dojem, že Stahuj.cz bylo něco jako „rodinné stříbro“ online projektů Mitonu, a jen tak by se ho asi nevzdali.

Odpověď na otázku proč NetCentrum Stahuj.cz koupilo je myslím jasná – jde hlavně o zvýšení celkové návštěvnosti Centra (i v souvislosti s dalším přesunem idosu pod mafru) a to evidentně hlavně v oficiálních statistikách, což potvrzuje i přesměrování na velice ošklivě vypadající doménu www.stahuj.cen­trum.cz. Osobně se musím přiznat že tento krok nechápu, protože mám za to, že právě zavedená doména Stahuj.cz je jedním z největších kladů a přínosů, které Centrum získalo. Takže tady si můžeme odpovědět rovnou na jednu z položených otázek, kdo na tom vydělal – Miton získal spousty peněz, Centrum nějaký ten bodík k návštěvnosti. Jak moc se celkově návštěvnost zvedne je zatím ve hvězdách, protože dost záleží na překryvu. Výsledek uvidíme časem a dohady, kolik to vlastně bude jsou celkem zábavné – včetně doplnění o pavlačové klepy typu kdo odkud kam chce odejít :)

Co ale bude do budoucna a jak se celá věc projeví z hlediska návštěvníků Stahuj.cz? Zatím se neděje v podstatě nic. Do budoucna bych ani velké změny pro návštěvníky nečekal – proč měnit něco, co dobře funguje? Snad jediné, čeho se trochu bojím je pravděpodobnost nárůstu reklamních ploch na Stahuj.cz – NetCentrum bude chtít určitě získat investované prostředky zpět a tohle je nejjednodušší a nejkratší cesta. Nicméně můžeme se určitě dočkat i pozitiv. NetCentrum je přeci jen výrazně jiná liga než Miton, a to by se mohlo na Stahuj.cz projevit pozitivně.

Takže teď jsem hlavně zvědavej – co se objeví na Stahuj.cz za novinky? Dočkáme se nějakého jiného zajímavého projektu od Mitonu, který by dosáhl kvalit Stahuj.cz? Kdy si konečně lidé uvědomí, že prznit zavedené domény jako se to stalo se Stahuj.cz (pardon Www.stahuj.cen­trum.cz) je nesmysl?

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).