Hlavní navigace

Centrum.cz - miliardová akvizice na českém internetu

4. 12. 2007 19:00 (aktualizováno) peen

Před nějakou dobou jsem tu na Lupě ve svém blogu psal o prodeji Stahuj.cz s podtitulem „komu to prospěje“. Po dnešním dni se zdá, že to prospělo hlavně společnosti NetCentrum. Ta totiž úspěšně dojednala prodej svého majoritního podílu americkému investorovi, který se jistě díval i na portfolio služeb Centra, v němž podle mne hraje Stahuj.cz (jako nejlepší český download server) podstatnou úlohu.

Ale pojďme se nyní blíže podívat na vlastní prodej Centra. Majoritní podíl v něm získala skupina Warburg Pincus. To je americké investiční uskupení, které již v naší republice úspěšně působilo. Stálo totiž za investicí do farmaceutické Zentivy, jejíž výnosnost se odhaduje na miliardy.

Nyní pravděpodobně u nás část z těchto miliard opět reinvestovali. I když je konkrétní částka (jak je u nás zvykem) tajena, mluví se o skoro třech miliardách korun. To jistě dělá radost nejen zakladatelům Centra, ale i Seznamu, který nyní může jako hlavní hráč na našem internetovém trhu počítat s navýšením odhadu své hodnoty.

Zajímavé je, že až donedávna se spíše počítalo s tím, že Centrum odkoupí Nova, respektive CME, která se tozhodla ve všech zemích, kde působí, výrazně posílit svou pozici na webu. Požadovaná částka ale na CME byla příliš vysoká, a tak uvidíme, zda se spokojí s Atlasem, o kterém se také dlouhodobě mluví jako o adeptovi na prodej.

S výhledem do budoucna se nabízí otázka, jak se bude Centrum.cz s příchodem nového vlastníka měnit. Prozatím nás razantní změny pravděpodobně nečekají, i když se dá očekávat, že časem k nim dojde, protože se Wartburg Pincus jistě bude snažit o zhodnocení své investice. Další prodej za ještě vyšší částku příliš v úvahu nepřichází a proto asi půjde o cesty směrem ke zvýšením výnosů z reklamy a hlavně o nasazování služeb s placenou přidanou hodnotou. Nebo dokonce ještě přikoupí tato investiční skupina i Atlas a vznikne nový český inernetový megaportál? Co si o tom myslíte vy?

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).