Hlavní navigace

Jak iDnes "přebírá obsah" YouTube

7. 7. 2012 20:09 (aktualizováno) Alexander Doktor

Nedávno tu na Lupě vyšel rozhovor s Daliborem Balšínkem, ve kterém se interviewovaný dal slyšet, že na iDnes je zakázané vzít z YouTube video a vložit ho do vlastního přehrávače. I když se pro jistotu hned opravil, že vlastně něco takového není krádež, ale „přebírání obsahu“. A není se čemu divit, že takto do určité míry hned popřel, co sám řekl před chvílí.

Pokud by se totiž držel svého předchozího prohlášení, kde v jedné z odpovědí řekl, že „internetový obsah si kradou provozovatelé navzájem“, měl by v budoucnu (a i v současnu, kdyby se v tom někdo začal opravdu vrtat) mnohem těžší vysvětlování. Ono „přebrání obsahu“ se bude bezesporu vysvětlovat méně obtížně než jeho „krádež“. A že k tomu „přebírání“ na iDnes nedochází (v přímém rozporu s prohlášením pana Dalibora Balšínka) zrovna v malém množství. 

Připomnělo se mi to už několikrát a dnes na mne na titulce iDnes vykoukla opravdu krásná ukázka, jak se takové „přebírání obsahu“ dělá profesionálně na velkém zpravodajském serveru, jež přináší zprávy, kterým můžete věřit. Stačí video stáhnout, trochu oříznout, abychom se zbavili loga zpravodajské stanice, která video skutečně natočila, přidat „zdroj: YouTube“, aby se neřeklo, přidat svoje logo – a samozřejmě také správně bulvární titulek a pár reklam, ať je z toho aspoň trochu vejvar a zaplatí to čas ajtíka, co to video sosnul a cropnul.

Screenshot videa na iDnes:

Screenshot videa na YouTube

Takže tak, takhle se nekrade na iDnes … 

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).