Hlavní navigace

Připojení k internetu pomocí CDMA modemu Anydata ADU-890WH a routeru ASUS WL-500gp v2

29. 9. 2012 23:46 Nishkam Jan.

Popíšu zde technické řešení specifického problému, se kterým se většina lidi nesetká. :) Bohužel jsem nikde jinde nenašel řešení, které by pro mně fungovalo. 

Jde o připojení lokální síti k internetu v oblasti kde není dostupné žádné jiné připojení než CDMA a GPRS. Ano, v naši vesnici není dostupné žádné ADSL, 3G ani WiFi. Dokonce ani Vodafone nemá signál. 

Donedávna jsem používal CDMA připojení od O2 s jejích modemem a WiFi routerem Axesstel MV440. Takže jsem se v pohodě připojil ze svého Linuxového desktopu a také z Windows, Kindle atd. Jednoho dne tento 2,5 roky starý modem odešel a tak jsem zjistil, že ho už O2 ani neprodává ani opravuje

Po rychlém průzkumu jsem zjistil, že v současné době jediný CDMA modem, který prodává O2 je USB modem Anydata ADU-890WH. Údajně měl spolupracovat s routerem ASUS WL-500Gxx a takto bych teoretický mohl znovu obnovit lokální WiFi. Ale to bylo jen teoretické řešení. Nicméně jsem si modem koupil, abych měl rychlé připojení k netu.

Díky popisu na abclinuxu jsem si připojil svůj hlavní desktop a mohl jsem být online. Následně jsem zjistil, že routery ASUS wl-500 už nikdo neprodává. Pátraní po jiném routeru nepřineslo žádný výsledek. Guruové O2 o tom bohužel neví. V Alze mi odpověděli, že žádný takový router, který by podporoval modem Anydata ADU-890WH, ve svoji nabídce nemají. :( Tak jsem si koupil ten ASUS WL-500gP V2 v bazaru. Pro spolupráci s modemem jsem měl nahrát firmware z koppel.cz, kde dokonce mají i návod jak tento konkretní modem připojit! Bohužel ale nefungoval. :( Na diskuzní forum koppel.cz jsem se nedostal, admin asi nemá čas promazávat spamy a potvrzovat nové uživatele, tak jsem tam nemohl položit svoji otázku. Ani na email neodpověděli. Ale i tak jsem rád, že tento projekt existuje, protože se nakonec přeci jen se řešení našlo.

Tady je:

  • Nahrát poslední verzi firmware koppel.cz 
  • V Diagnostic Info se objeví mimo jiné
Tady si všimněte sloupce Location, který pak použíjete v konfiguraci. Zajímá nas první řádek, takže hodnota je 1.1.0
  • Nastavit připojení na Dial-Up
  • Nakonfigurovat Dial-Up připojení
Zde použijeme hodnotu Location pro USB device location ID. Pro Username a password, samozřejmě údaje, které dostanete s vašim modemem. 

A to je vlastně všechno. Zbytek nastavíte podle svých potřeb (WiFi, firewall atd.). Důležité je, že se modem připojí a přes router ASUS se pak dostanete online z jednotlivých počítačů.

Tak to zafungovalo pro mně, připouštím ale, že existují i další možná řešení. 

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).