Hlavní navigace

Názor ke článku Nápad na internetový projekt - veřejný seznam neodebraných dobírek od Michal Zobec - 1. je to dobrý nápad, ale seznam by...

  • 22. 3. 2015 1:46

    Michal Zobec

    1. je to dobrý nápad, ale seznam by nemohl být veřejný z důvodu ochrany osobních údajů jak tu už pár lidí psalo. muselo by to fungovat interně třeba podobně jako SOLUS
    2. lepší by bylo evidovat informace o lidech plus že neodebrali zboží. jestli je ten člověk závadný či ne, by mělo být na obchodníkovi. podobně i u SOLUS se člen rozhodne jestli je negativní záznam tak moc rizikový či se jedná o banalitu.
    3. pro jednoznačnou identifikaci to však vyžaduje více informací, třeba datum narození, rč nebo op. jenže u SOLUS jsou lidi ověřováni většinou osobně nebo udají více osobních údajů, ale u nákupu brýlí v eshopu nevidím důvod proč uvádět datum narození, nebo číslo občanky. tam bych třeba uvedl maximálně rok narození ale ne kompletní datum. a nikoho nedonutíte. a jak pak budete řešit třeba shodu jmen, typicky Svobodovy a Novákovy co bydlí v jednom paneláku?
    4. a po tom všem nakonec skončíte na tom že vám nemusí zákazník udělit souhlas, pro vedení v té databázi, protože ten by měl být vždy oddělen od samostatných obchodních podmínek apod. aspoň si to myslím, nejsem právník. taky se nevyhnete pokusům falšovat úsobní záznamy. jediná další možnost je identifikace podle čísel ... a vyžadovat ověřovací kód v sms. ale to zas stojí prachy ... snad jedině to zkoušet u podezřelých oblastí, pokud tam statisticky je větší šance že balík na dobírku nebude vyzvednut.
    5. není lepší se na to vyprdnout a vyžadovat platbu předem?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).