Hlavní navigace

Kolik stojí DDoS útok

26. 4. 2008 18:53 Nishkam Jan.
Nemohu dnes otevřít 2 weby běloruské politické opozice. Tradičně jsou vyřízené během Chernobylské akce, která každoročně probíhá v Minsku 26. dubna. Jedná se o web radio Svoboda, které mimochodem vysílá z Prahy www.svaboda.org a také web Charty 97 www.charter97­.org

Zkusil jsem vygooglit, jak náročné a drahé takový útok organizovat. Zjistil jsem, že v podmínkách ruskojazyčného internetu jde o jednoduchou a levnou záležitost. Nabídku odrovnat konkurenci pomocí DDoS útoku (Distributed Denial of Service) dokonce rozesílají spameří, jako kdyby šlo o viagru nebo prodloužení penisu. A tady jsou ceny:

  • 1 hod – 20 USD
  • 24 hod – 100 USD
  • větší projekty – od 200 USD

Předpokládá se, že politické weby budou o dost dražší.

Hned musím napsat, že kdyby někoho napadlo se obrátit na mně kvůli zprostředkování kontaktu, nemůžu sloužit. Je mi jasné, že se jedná o kriminál. O to více mě překvapuje otevřenost takové nabídky. To je jako nabídnout vraždu na objednávku rozesláním emailu milionům lidí a uvést tam kontakt na icq a email.

Relevantní odkazy (všechny psané azbukou):

Jak vidíte ceny jsou nízké a ukazují na jasné nebezpečí. Docela by mě zajímalo zda máte své stránky chráněné proti DDoS útokům a jakým způsobem. Má Vaš web hoster nějakou ochranu na svém firewallu? Jakou? Nakolik může být taková ochrana spolehlivá?

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).