Hlavní navigace

Doplňky a tajné emotikony ve Skype

4. 9. 2007 9:10 (aktualizováno) Petr Šnajdr

Není to tak dávno, co vyšla nová verze Skype, která přinesla pár novinek, které kopírují všeobecné trendy anebo jsou tak logické, že bylo jen otázkou času, kdy se objeví. žádná z nich mě nijak neokouzlila ať už to bylo sdílení videoklipů, snímáním fotek z videohovorů, předávání hovorů anebo globální tržiště s možností přivydělat si svými radami něco málo peněz. Nakonec prototyp něčeho velice podobného jsem viděl již na letošním ImagineCupu a to dokonce od studentů českých škol.

Skype šachy

Dobře utajené smajlíky

Nejedná se o žádnou velkou novinku. Pravděpodobně byly přitomny již ve starších verzích. Pokud jste někdy Skype použili, určitě víte, že zdejší emotikony mají grafickou podobu a i když je napíšete textově, skype je do grafické převede.

Dobře ukryté Skype smajlíkyKromě standardních existuje i řada specifických, které jsou uvozeny závorkami a které zná jen skype. Můžete je vepsat přímo do okna kde píšete textové zprávy a nebo je vložit přes menu. V menu ale nejsou zdaleka všechny a musím říct, že se ani nedivím. Některé z nich by se totiž mnohem lépe vyjímali v nějaké verzi Skype pro dospělé a otrlé.

Už jen emotokon (drunk) je poněkud kontraverzní a to nemluvě o (smoke) alias (ci), který znázorňuje intenzivního kuřáka. Některé z jdou mnohem dál a zejména (finger) se nedoporučuje používat při komunikaci s obchodním partnerem a nebo rodiči. Zřejmě pro opravdové tvrďáky Skype implementoval (mooning).

Všechny a další zmíněné můžete vidět na obrázku vpravo. Zcela jistě tam ale nejsou všechny. Minimálně chybí (heidy), který zobrazí obrázek veverky a vlajky dalších států.

Skype doplňky

Skype doplňky jsem nikdy nepoužíval. jednak nejsou moc při ruce a lze je snadno přehlédnout a jednak jsem postupem času zablokoval i spouštění SkypePM.exe, což je manager dopňků (Skype Plugin Manager). Při vypínání počítače totiž vždy vypnutí blokoval.

Časy se ale mění a s instalací nové verze Skype 3.5 jsem neodlal a podíval se co nového. Doplňků není nijak závratně mnoho, ale na druhou stranu rozhodně více než bude mít většina lidí chuť vyzkoušet.

První co člověka napadne vyzkoušet jsou hry. Aby ne, mnozí z nás jsou velké děti i v dospělosti a navíc některé hry až příliš nostalgicky připomínají dávné dětské hry. Třeba tu se čtverečkovaným papírem pod školní lavicí. Najdete zde lodě, sudoku, šachy a dalších celkem 16 her. Většinu můžete hrát v multiplayer režimu.

Nástroje pro práci

Skype nevnímám jako nástroj pro zábavu, ale pro práci. Nevím zdali je to jen mé vnimání a ve světě je vše jinak, ale i přes těch 40 kontaktů, které ve Skype mám (pro představu v ICQ jich mám téměř 300 a v MSN také 40) nějak nemám nejmenší chuť využívat k zábavě právě Skype.

A tak více než o hry jsem se zajímal o nástroje, které rozšiřují funkčnost Skype spíše v profesní rovině.Ze zajímavých doplňků jsem narazil na tři. WhiteBoardMee­ting, Sketch Pad, které umožňují sdílet jednu tabuli a jejím prostřednictvím komunikovat a Unyte Application Sharing.

Možná se vám už stalo, že jste něco vysvětlovali po telefonu a přitom nejednoduší možnost byla to prostě nakreslit a nebo třeba na společné tabuli popisovat. Chvili kreslite vy, chvili dopňuje druhá strana a tak dál. Občas to pomůže a právě to lze se Skype docela dobře dělat pokud máte ty správné doplňky. Nic převratného, ale celkem užitečné.

Z trochu jiného soudku je doplněk Unyte Application Sharing. Je to jakýsi remote desktop, který umožňuje vašemu Skype kontaktu nasdílet aplikace nebo celý desktop. Asi bych tomu neříkal vzdálený desktop jelikož takto to použitelné není, ale proto, abyste poradili někomu kde v menu Office 2007 najde třeba zámek dokumentu, to stačí. Člověk to sice občas umí popsat i z hlavy, ale mnohdy lépe vidět. Zvlášť pokud třeba u sebe nemáte ekvivalentní aplikaci a nevíte přesně.

Doplňky

Docela aby mě zajímalo kolik lidí doplňky používá a které. Zatím mi přijdou jako takový trochu nesmělý pokus s velkým potenciálem.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).