Hlavní navigace

Dnešní valná hromada CZ.NICu - pár rychlých postřehů

13. 2. 2006 10:12 (aktualizováno) Marek Antoš

Chodím na valné hromady CZ.NICu od léta 2003 a zažil jsem tam leccos. Ale i „věkovitější“ kolegové se dnes shodovali na tom, že tentokrát to byla jedna z nejklidnějších hromad, které zažili. K tomu, co se momentálně v CZ.NICu děje, se ještě vrátím, ale aspoň pár závěrů z dnešního jednání.

Hlavním bodem byla patrně volba kolegia, což je nový orgán, který zavedly v červnu přijaté stanovy. Výrazně se uvolnily podmínky pro vstup do CZ.NICu, což s sebou přináší řadu nových členů. Záhy bychom museli všechna jednání pořádat na stadionu, takže se mj. zavedla možnost elektronického hlasování valné hromady. Kromě toho vzniklo kolegium, které bude reprezentovat členy a bude se moci – v rozumném počtu – scházet častěji. 18 míst volí valná hromada, zbývající tři bude jmenovat ministerstvo informatiky, ČTÚ a Hospodářská komora.

Kandidátů bylo víc, nakonec uspěli: Jan Hřebíček, Tomáš Maršálek, Michael Macek, Jan Rattay, Martin Kukačka a Karel Taft (všichni s funkčním obdobím na jeden rok), Jan Pochman, Markéta Švecová, Ondřej Fryc, Zdeněk Pospíchal, Petr Komárek a Robert Prokeš (na dva roky) a Jan Hájek, Ondřej Filip, Michal Krsek, Jan Redl, Karel Umlauf a já (na tři roky). Jména píšu z hlavy, takže se omlouvám se případné zkomolení.

Důležitější než volby kolegia je však výhled do budoucna. Do září 2007 platí smlouva s PragoNetem, který za stanovenou odměnu provozuje celý systém národní domény. Po tomto datu by mělo dojít ke změně a správu převezme CZ.NIC vlastními silami (resp. svými zaměstnanci), což by mělo vést k výraznému snížení nákladů a následně i k dalšímu citelnému zlevnění domén. Na valné hromadě se o tom dnes mluvilo jen krátce, ale z diskuse mám pocit, že pokud jde o tento směr, drtivá většina členů už má jasno.

To jsou rychlé zprávy, ale k CZ.NICu se ještě brzy vrátím…

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).