Hlavní navigace

Komposťáci - vandalové nebo zdravotní policie?

8. 9. 2006 12:29 (aktualizováno) jirinovak

Server Kompost.cz svého času přinášel černý humor který se nezastavil opravdu před ničím a získal si tak mnoho fanoušků. Ti se sdružili kolem diskusního fóra Kompostu a začali si říkat komposťáci. Server Kompost.cz už není aktivní, ale jeho komunita je nadále živá a velmi kritická k určitým lidem a k určitým projevům na internetu, přičemž jejich kritika má podobu velmi drsné a neúprosné recese na účet kritizovaného.
Podle názoru některých obyvatel českého internetu je aktivita komposťáků nebezpečná a vandalská. Někteří blogeři se dokonce domnívají že komposťáci se pohybují na hranici zákona i za ní. Musím se přiznat že ačkoli nejsem komposťákem tak tento jasný blogerský názor nesdílím. Naopak se domnívám že komunita komposťáků je užitečnou zdravotní policií českého Internetu. Myslím si, že komposťáci nastavují křivé zrcadlo těm kteří to potřebují jako sůl.
Komposťáci zvlášť bouřlivě reagují na projevy hlouposti, agresivní průměrnosti a nabubřelé přemoudřelosti kterou někteří čeští weboví autoři projevují v dostatečné míře. Slabiny ve větné stavbě a českém pravopisu takovým autorům nebrání denně převyprávět články z novin a jiných webů a doplnit k nim hospodsky hluboké postřehy. Takoví autoři by měli počítat s tím že ne všechny reakce na jejich články musí být laskavě souhlasné a vlídně pozitivní.
Na většinu členů komunity Kompostu tento lidový styl psaní působí vysloveně provokativně. Mnoho komposťáků je profesionálními novináři nebo vzdělanými programátory, což jsou skupiny lidí které si cení přesnosti vyjadřování a kvality psaného projevu.
K tomu aby se nebohý bloger stal terčem pozornosti komposťáků ovšem nestačí jenom nekvalitní psaní, komposťáci u svých i cílů požadují i notnou dávku bizarnosti. Snad proto se jejich cílem stal grafoman který pečlivě dokumentuje každý krok svého šedého života a pod vlajkou SEO marketingu své články nenápadně umísťuje do všech existujících médií, elektroinženýr s naivní vášní pro mobily a PDA oplývající zajímavým účesem a veselým tvarem hlavy a nebo dobře známý hyperaktivní internetový megaloman s infantilní přezdívkou a touhou vyjadřovat se ke všemu s důrazem na to čemu nerozumí.
Je činnost Kompostu zlomyslná a krutá? V některých případech to jeho terčům může tak připadat, ale podle mého názoru se zde uplatňuje princip „na hrubý pytel hrubá záplata“. Vlezlé přihlouplosti a agresivní hlouposti je správné čelit stejně agresivně a ostře. Boj s lidskou blbostí je věčný, nemůžeme ho nikdy vyhrát, ale je morálně správné bojovat.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).