Hlavní navigace

Názor ke článku YouTube versus Google Video - souboj odpadků od Outsider - Jilme, skepticismus je dobrý, ale ten tvůj má...

  • 13. 9. 2006 9:49

    Outsider (neregistrovaný)

    Jilme, skepticismus je dobrý, ale ten tvůj má zcela mylné základy.
    K úrovni klipů:
    - Kompilace nejsledovanějších klipů dvou služeb NENÍ kompilací toho nejlepšího, ale právě ... nejsledovanějšího.
    - Zcela opomíjíš long tail, tj. všechna ta videa, která nejsou na vrcholcích žebříčků, která zajímají pouhé stovky až tisíce lidí, která však tvoří většinu obsahu.

    K monetizaci:
    - Měsíční náklady na provoz YouTube odhadnul BusinessWeek v srpnovém článku na 900 tisíc až 1,5 milionu dolarů. YouTube je určitě ve ztrátě, ale každopádně se nejedná o miliony dolarů měsíčně, jak píšeš.
    - Zobrazování reklamy přímo ve videích je určitě jeden způsob monetizace - dávalo by to smysl hlavně v klipech umístěných na cizích stránkách, protože ty nepřinášejí žádný přímý zisk (zatímco YouTube na svých stránkách už zobrazuje reklamní bloky).
    - Hlavní zisky ale zcela jistě plynou s manipulací proudem návštěvníků. Kolik z featured videos na hlavní stránce YT si svou pozici zaplatilo? V této chvíli odhaduji 8 z 10. Plus filmový trailer vpravo. Nově byly založeny YouTube Colleges, koncentrující jednu z nejlukrativnějších internetových cílových skupin (plus získání základních demografických údajů).

    Ad "Poprask okolo YouTube je velmi nesmyslný"
    Je to flamebait, nebo to myslíš vážně? To je nejhloupější část celého článku. Amatérští tvůrci jsou VELMI důležití, ethos YouTube právě velmi zdůrazňuje, že se jedná o "lidovou" sajtu, tj. každý může začít tvořit a brainwashing (tj. reklama) korporací je omezen na minimum. Jen se podívej, jaký rozruch vznikl okolo vstupu Paris Hilton na YouTube.
    Že YouTube nemá technologii? Hm, nemá žádnou technologii pro early adopters a geeks, ale nahrání videa funguje tak uspokojivě, že se YouTube stává úložištěm celosvětového videa pro nejrůznější tématické niky a malé skupinky.
    A největší hloupost - "komunita amatérských tvůrců není dlouhodobě vůbec důležitá". Sakra, chlape, podívej se na počty shlédnutí od Renetta, Boh3m3, ZenArchera nebo FilthyWhore. Mají větší sledovanost než leckterá česká televize, někdy i než všechny české televize dohromady.
    Pokud ani v tomto nevidíš důvod pro údiv nad tímto úžasným vývojem, tak nevím.

    Další projekty raší jako houby po dešti, každý to zkouší trochu jinak:
    Veoh, Revver, JayPeakVideo, Venice Project. A nebo můj oblíbený - PornoTube :-).

    Shrnuto - má to sice chyby, ale je to úžasné. Tvůj článek je ukrutně mimo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).