Hlavní navigace

Názor ke článku Patrick Zandl koupil Chemopetrol od Petr Adámek - Spolehlivost informací ve Wikipedii nelze z principu garantovat....

  • 4. 5. 2007 21:41

    Petr Adámek (neregistrovaný)

    Spolehlivost informací ve Wikipedii nelze z principu garantovat. Komunita se samozřejmě snaží, aby byly všechny informace pokud možno ověřené, ale zaručit to prostě nejde. Na to by měl každý čtenář wikipedie myslet a brát uvedené informace s rezervou. Kvalitní články by měly mít uvedené své zdroje, takže si při čtení článku můžete obsažené informace ověřit (u webových zdrojů je to snadné, u tištěných je to samozřejmě horší). Pokud článek zdroje uvedené nemá, je to signál, že obsah článku nelze ověřit a že je nutné k němu přistupovat obezřetně. Tohle ovšem neplatí jen pro Wikipedii, ale prakticky pro jakýkoliv článek, knihu nebo jiný materiál, s nímž se v životě můžete setkat.

    To, co jste ale udělal, je mnohem horší věc, než si možná myslíte. Nejste první ani poslední, kdo něco podobného zkusil (na slovenské wikipedii to dokonce udělal jeden ze správců - viz http://sk.wikipedia.org/wiki/Diskusia:Jozef_Vojtech_Kasanick%C3%BD). Ale jedná se o porušení základních zásad "Nenarušujte wikipedii pro ilustraci tvrzení" (http://cs.wikipedia.org/wiki/Wikipedie:Nenaru%C5%A1ujte_Wikipedii_pro_ilustraci_tvrzen%C3%AD) a "Nevytvářejte Hoaxy" (http://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Don%27t_create_hoaxes). Takovéto pokusy jsou vnímány velmi negativně, zvláště když je provádějí uživatelé těšící se jisté míry důvěry. Důvěra je totiž velmi důležitá a bez ní Wikipedie nemůže fungovat. Není v silách všech aktivních přispěvovatelů se vzájemně kontrolovat, proto se při ověřování příspěvků klade důraz především na nové a anonymní přispěvovatele. Člověk, který přispívá delší dobu obvykle nemá zájem poškozovat projekt, do něhož investoval nemalé množství úsilí a času. Občas se samozřejmě stane, že i zkušený wikipedista vloží do Wikipedie nějaký nesmysl, ale když se to pak dříve či později zjistí, velice rychle ztratí důvěru ostatních. A komunita je na takové případy velice citlivá právě proto, že se na takové věci může přijít s velkým zpožděním.

    Patříte mezi významné osobnosti českého internetu a např. já osobně čtu Vaše články od samotného vzniku Lupy. Nikdy jsem neměl důvod pochybovat o Vaší serióznosti a důvěryhodnosti, takže by mne ani nenapadlo předpokládat, že se pokusíte do Wikipedie vložit zaměrnou nepravdu. Takže bych neměl důvod Vaše editace nějak pečlivě kontrolovat a ověřovat. O to nepříjemnější je nyní mé zjištění, že jste své postavení a důvěru ostatních tímto způsobem zneužil.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).