Hlavní navigace

GUG.CZ: konference Plánování města budoucnosti s Google

12. 8. 2009 8:04 (aktualizováno) Janek Wagner

Konference určená zejména zájemcům o architekturu a kreativní využití online technologií se uskuteční ve čtvrtek 25. června 2009 v pražské galerii DOX od 18 do 21 hodin. Spolu s odborníky v oboru architektury, urbanistiky a online služeb se bude zabývat problémy českých měst, doporučeními mezinárodního fóra Future Cities pro městský rozvoj a možnostmi využití nových technologií při tvorbě českých „měst budoucnosti“. Pro prezentaci návrhů vizuálních změn podoby měst použijeme volně dostupné nástroje Google jako jsou Google Earth, Google Maps, Google Sketchup, Blogger a YouTube.

Konference otevře potenciálně dlouhodobý projekt společné tvorby „měst budoucnosti“, v první fázi se za podpory zástupců regionálního plánování zaměříme na tvorbu budoucnosti Mělníka. Architekt Marek Růžička předvede praktickou ukázku existujících částí Mělníka za využití technologií Google a zároveň svoji vizi pro budoucnost tohoto města, realizovanou za pomoci online nástrojů. Další vystupující se pak zaměří na různé aspekty tvorby návrhů měst budoucnosti a také využití online nástrojů Google.

Architekti, ale i kreativní členové Google komunity, dostanou po konferenci možnost v kreativní práci pokračovat a vytvořit své návrhy urbanistické budoucnosti Mělníka – ať už to bude jednotlivá budova, ulice, či celá čtvrť – realizované za pomocí nástrojů Sketchup, Google Earth, YouTube, a dalších, které budou při konferenci názorně předvedeny. Každý z projektů bude dostupný i pro komentáře a jednotlivé návrhy budou umístěny na stránkách projektu. Vyhodnocení odborníky, jejich komentář a předání cen proběhne v září 2009, projekt nicméně bude pokračovat i poté a zaměří se i na další města. Více informací o soutěži přineseme v průběhu června.

Projekt umožňuje prozkoumat dopady architektonických změn na každodenní život a možnosti urbanistického rozvoje a celkově se snaží přispět k šetrnějšímu přístupu k životnímu prostředí .

Konference je organizována Mezinárodním centrem pro umění a nové technologie (CIANT) ve spolupráci s českou Google User Group (GUG.cz) a za podpory Future Cities Forum. Pro více informací kontaktujte Roberta Cartera na robert.car­ter@ciant.cz nebo Dana France na dan@gug.cz, případně navštivte oficiální internetové stránky projektu připravované na adresách www.futureciti­es.ciant.cz nebo www.gug.cz.

Místo: Centrum současného umění DOX, Osadní 34, Praha 7, 170 00, www.doxpra­gue.org

Jazyk konference: čeština

Vstup volný, registrace na Facebooku nebo tr.im/mHH8

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).