Hlavní navigace

Paysec nebo hellomobile opět spamují

6. 7. 2009 12:21 (aktualizováno) Tomáš Kapler

Dostal jsem tu pod jedním článkem takový nevinný komentář „Nevite co je paysec?nabizi to treba hellomobile“. Nejdřív jsem na to normálně odpověděl a nějak nevím proč mi to utkvělo v paměti. Ani nevím proč, možná kvůli velkému průseru, kdy se provalilo jak lidi z ČSOB spamují komentáře při uvádění paysec, asi si na to vzpomínáte taky. ČSOB se pak vymlouvalo, že to byla nějaká osobní aktivita nějaké jejich kravky bla bla…

Nicméně jsem si zkusil ten komentář zadat do vyhledavače a kuk, Google hlásí 846 výskytů. Většinou je to přesně tahle věta, včetně špatné mezery a kapitalizace, občas nějaké varianty, které jsou určitě od stejných lidí („Paysec je supr. Ja jsem to poridil u hellomobile.“, „Nevite jaky je rozdil mezi paypal a paysec? nabizi to ted hellomobile.“, „Ja jsem si ted poridila paysec u hellomobile. Je to uplne supr“). Postiženo je mnoho set různých blogů a dalších serverů. Gratuluji, slova „paysec“ a „hellomobile“ se dostala na mou černou listinu (/wp-admin/options-discussion.php pro uživatele WP).

Jinak uživatel, který zprávu přidal je iva ivon@seznam.cz, třeba na Marigoldu lupáckého šéfredaktora Patricka Zandla to je nějaký uživatel jan.

IP 78.98.145.248 od­povídá domain name adsl-dyn248.78–98–145.t-com.sk, geolokace IP adresy je Bratislava, ale to budou nejspíš všechny ADSL adresy t-comu. Není ale tak důležité kdo konkrétně to je, protože nepochybuji o tom, že si to někdo objednal jako placenou službu od nějakých komentářových spammerů.

Otázka pro vás – je toto de-iure také spam? Lze nějakým způsobem žalovat dotyčnou Ivu (je-li to Iva) a jestli ano jak? Pak by možná totiž vyšlo na venek, kdo je za tím opravdu stojí a zažalovat pak dotyčnou firmu. Protože tohle už není myslím na malou pokutu.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).