Hlavní navigace

Internet Explorer se propadl na druhé místo

12. 8. 2010 13:35 Tomáš Kapler

Internet Explorer byl cca. od roku 1997 dominantním prohlížečem, ve svých nejlepších letech byl nainstalován na 9 z 10 počítačů. Posledních cca. 8 let jeho podíl klesá a právě tento týden poklesl natolik, že byl (minimálně v ČR) předstižen (součet všech jeho verzí, data viz český Toplist)  do té doby druhým prohlížečem – Firefox (a jeho odnože s jádrem Gecko).

Zajímavostí je, že Firefox je v tom prakticky nevinně, podíl uživatelů Firefoxu se za poslední cca. 2 roky prakticky vůbec nezměnil a zůstává okolo 40%. Prohlížeč, který poslední 2 roky nepřetržitě roste a který tak zprostředkovaně stojí za tímto procentuálním propadem IE je Google Chrome. Ten je již 2. měsíc třetím nejpoužívanějším prohlížečem, gratuluji.

IE verze 6.0 se dostává pod 5 %, na mnohých odbornějších serverech je jeho podíl zcela zanedbatelný a může tak být konečně pomalu odstřihována. IE 7, který má bohužel velkou část problémů IE 6.0 se bohužel stále drží nad 10 %, takže na úplný jásot si musíme počkat. Navíc tam bude pokles pomalejší s tím, jak mnozí uživatelé zůstávají u starých verzí Windows, na které nemohou novější verzi IE nainstalovat.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).