Hlavní navigace

Háčky a čárky v naší TLD doméně nově?!

20. 6. 2011 23:20 (aktualizováno) Tomáš Kapler

Ne, nebojte, nezměnil jsem názor, stále se domnívám, že IDN v .cz doméně jsou zhůvěřilost, viz mé předchozí články na téma IDN. A naštěstí si to myslí čím dál tím více majitelů .cz domén a snad i CZ NIC, který o tom pravidelně pořádá ankety.

Ale dnes se naskytla nová možnost, která nemá většinu z těchto problémů. Nejspíš jste slyšeli, že ICANN schválil plán na rozšíření počtu generických domén. Zjednodušeně řečeno každý s dobrou pověstí a 185000 dolary (3,12 MIO Kč) si může zaregistrovat prakticky libovolnou TLD.

No a teď si to spojme – řekněme, že se najde nějaký milovník češtiny s pár volnými miliony (3 miliony jsou ceny nějakých lepších domén pod .cz). A ten si koupí například top level doménu .ČR

Předpokládám, že podle podmínek ICANN zaměřených právě na onu dobrou pověst (přihláška má 360 stran) to nebude moci být nějaký spekulant, kdo by si na tom chtěl vydělat, ale klidně to může být třeba zase CZ NIC, který by tak začal paralelně prodávat oháčkované domény na TLD .ČR.

Výhoda je, že „tečka čr“ už zní jinak, než „tečka cz“, takže když byste řekli „živě.čr“ tak byste věděli, co máte napsat (zejména, když by byla nějaká další pravidla, viz mé předchozí články).

Ale je zde ještě jedna smysluplná možnost – řekněme, že ČR doménu si koupí třeba Česká republika, která by to mohla využít pro jednoznačný idenfikátor oficiálních stránek, obdobu amerického .gov nebo .mil, tj. abyste nemuseli pátrat pro nesmyslných různě tvořených doménách – Ministerstvo spravedlnosti je justice.cz, Ministerstvo vnitra mvcr., Ministerstvo obrany army.cz. Nově byste měli třeba ministerstvo-spravedlnosti.čr (se všemi možnými aliasy a překlepy jako ms.čr,  msčr.čr, justice.čr …) a nikdo jiný by si je nemohl registrovat. A hlavně – nelíbily by se vám adresy typu President.ČR, Vláda.ČR, Praha.ČR …

Ale samozřejmě stále by zůstával jeden problém IDN domén – neschopnost je napsat cizinci. Tj. cizinec, který by chtěl navštívit stránky Praha.ČR by neměl, jak to napsat. Variantou by bylo využití např. gov.cz (t.č. v držení Ministerstva vnitra) pro zahraniční alternativy (pro mnoho zemí je právě gov TLD či doména 2. řádu známkou oficiálnosti).

Ale pak už je zas otázkou, proč by se využívala ona .ČR doména, když bychom stejně dobře mohli využívat msčr.gov.cz. A to už i nyní, bez nějakého schválení CZ NIC, jen rozhodnutím správce gov.cz domény a zadarmo. České veřejné instituce mají v držení odhadem 5–10 000 domén, což by při 200 Kč za doménu znamenalo úsporu 1–2 MIO Kč ročně (tedy ona ČR doména by se vrátila za 1,5–3 roky).

P.S.: neberte to příliš vážně, z mé strany je to takové zamyšlení nad možným jiným využitím nových ICANN domén než obligátních .microsoft či .apple, o kterých píšou všechna média.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).