Hlavní navigace

Vlákno názorů ke článku Doplatí Apple na svou sebestřednost? od anonym - Vyvíjíme jak pro Android, tak pro iOS, takže...

  • 5. 5. 2011 12:33

    bez přezdívky

    Vyvíjíme jak pro Android, tak pro iOS, takže můžu srovnat podporu vývojářů "zevnitř". Jednak ona konference - jedná se o 5ti denní konferenci, zaměřenou na vývojáře. Nejde vůbec o uvedení nových produktů, ale 5ti denní workshopy, přednášky, možnost osobních konzultací s předními vývojáři od Apple. Těchto 5 dní za cca 30 000 Kč, je v tom i jídlo a special eventy. Je to moc? Podle mě nikoliv. Zároveň už v loňském roce bylo možné hned po konferenci stáhnout záznam asi 100 hodin odborných přednášek přímo z konference - a to zdarma. Srovnáváte nesrovnatelné, Google Developer Days je akce jednodenní.

    A pak co se týče samotné podpory. Podpora od Apple je mnohonásobně lepší. V bodech:
    - přístup k beta verzím iOS, ještě dříve, než je uvedeno na zařízení. Tj. vývojáři mají dost času upravit své aplikace
    - výborné diskusní fórum (přístupné jen registrovaným vývojářům) kde pravidelně radí core zaměstnanci Apple
    - osobní komunikace - v případě problémů se dá dovolat či napsat na vývojářskou podporu a ta také v dohledné době odpoví.

    Řešili jsme teď několik problémů s Google Checkout a na odpověď jsme čekali přes měsíc (přes několik urgencí), přitom se nejednalo o nějakou specialitu. Stačí projít zahraniční fóra a bude vám jasné, že s řešením problémů ze strany Google nejsme nespokojeni jen my.

    Těch věcí je samozřejmě více, pokud byste si udělal alespon základní research, které pravidelně dělají agentury mezi vývojáři, tak byste zjistil, že největší spokojenost je od vývojářů u App Store, pak dlouho nic a pak až Android (a pak zase dlouho nic, následuje Ovi Store a Bada).

  • 5. 5. 2011 17:14

    Tomáš Kapler

    Díky za zkušenosti. Já to asi špatně popsal. Nejde ani tak o podporu stávajících vývojářů jako o rozvoj jejich báze. Příklad - z česka vám na konferenci do US nepojede nikdo, jestli jste z české firmy, tak jste asi jediní co tam byli. Že by tam šel nějaký student, to asi těžko. GDD je v mnoha státech, vstup zdarma atd.
    Samozřejmě, je to jen jeden den, ale zas je to hodně zaměřené na to, kde si informace kdyžtak můžete dál získat. Krom toho se minimálně jednou měsíčně koná nějaký Google hackathon, či seminář, kde si to můžete prakticky vyzkoušet s jinými vývojáři.
    Demotivující už je sama nutnost placené licence pro vývoj, mnozí (ne-li všichni) programátoři začínají na nějaké blbostičce pro sebe teprve poté přejdou na něco velkého, tady musíte už dopředu počítat s tím, že vyvíjíte něco pro prodej.

    Je jasné, že vzhledem k několikanásobnému (či několikařádovému) rozdílu v příjmu z aplikací u Apple vs. zbytek světa si mohou dovolit více lidí na helplajně, ale prostě myslím, že právě kvůli odlišnému přístupu je ostatní předeženou (byť tedy Google u všech svých produktů spíše podporuje komunitní fóra než přímou podporu, ovšem vesměs tato fóra fungují velmi dobře a s nárůstem a zkušenostmi vývojářů to jistě bude lepší a lepší)

    titulek příspěvku je s otazníkem. Je to tedy takové téma nadhozené k diskusi. Zatím se Apple stále veze na růstové vlně a má ještě čas něco změnit. Už třeba to, že nový Mac OS X Lion bude obsahovat češtinu je známka, že si začínají uvědomovat že svět nekončí na břehu Atlantiku. Ale třeba Samsung tu už má českou obdobu svého AppStore a to začal prakticky o 3 roky později.

  • 6. 5. 2011 23:48

    Petr (neregistrovaný)

    Google I/O 2010 - za necely mesic bude 2011
    Nemusi se nikam letat - hodne zajimave
    http://www.google.com/events/io/2010/

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).