Hlavní navigace

DELL E4200, Windows 7 64bit, Open Office

17. 1. 2009 0:18 (aktualizováno) Tomáš Kapler

Jak jsem psal, pořídil jsem si nového miláčka, pravděpodobně druhý (jak jsem byl opraven v diskusi) nejlehčí notebook v historii, DELL E4200. Aby to nebylo málo, dávám si tam poslední betu Windows 7 a to její 64bitovou verzi, no a po téměř 20 letech zkouším opustit Microsoft Office a instaluji Open Office. Zde jsou mé postřehy.

Windows 7

Instalace Windows 7 64bitů probíhala bez problémů. Snad jen s tou připomínkou, že jsem si nejdříve stažené soubory rozbalil na externí disk (nemaje externí DVD mechaniku) a zkusil z původních 32bitových windows spustit setup.exe. Bohužel mi to napsalo, že se nejedná o platnou 32bitovou aplikaci. Říkáte si, jasně, je to blbec, vždyť je to 64 bitová aplikace. Ale já si zas velmi dobře pamatuji, jak jsem stejným způsobem instaloval v '95 tuším Windows NT a tam byl i setup16.exe, který se spouštěl, když jste instalovali 32bitový systém z 16bitového systému.

Už to byla moje 4. instalace Windows 7 v tomto týdnu, ostatní byly 32bitové – systém se ukázal jako naprosto pohodový, rychlý a bezproblémový a to i na plečkách, jako je třeba netbook s 1 GB RAM a Atom procesorem, kde Windows 7 nabíhaly rychleji než Windows XP a i běh byl na úrovni „dospělého“ počítače s jiným systémem.

Windows 7 tedy mohu už nyní rozhodně doporučit, i když se jedná o betu. Mimochodem – neinstalujte si nějaké cracky, bůhví co si do kompu zanesete a navíc je to zbytečné – u microsoft se můžete zaregistrovat, rovnou si stáhnout „originální“ kopii, a dostanete i pravé licenční číslo. Takhle kdyby to bylo neustále ;)

Přesto se občas nějaké problémky objeví, ale nejedná se o problémky systému, jako spíše aplikací a hlavně debilních programátorů. Ti totiž občas napíší něco jako „IF $system = ‚Windows XP‘ OR 'Windows Vista“ THEN start() ELSE fuckoff()" a instalačka vás pak klidně vyfuckuje, i když by jinak daná aplikace fungovala zcela bez problémů. A týká se to i takových obrů, jako je třeba Google, u kterého to dělá jejich balíček aplikací, přitom samostatně instalovat jdou (ale nemám to rád, protože Chrome se v balíčku instaluje IMHO správně do Program Files, zatímco samostatně do složky uživatele). Často se takto tváří také různé instalace ovladačů, naštěstí téměř vše co jsem potřeboval už Windows 7 uměly samy.

Když jsme u toho Chrome – ten ve Windows 7 64bitů nefunguje.  Ale nezoufejte, mám pro vás řešení. Spusťte jej s parametrem in-process-plugins (pozor, opravdu s dvěma pomlčkami!), tj. nejlépe asi editovat shortcut a změnit cestu na  C:\Users\%User­name%\AppData\Lo­cal\Google\Chro­me\Application\chro­me.exe –in-process-plugins (%Username% nahraďte vaším jménem)

Windows 7 jsem si oblíbil, jak nesnáším Visty, tak mě sedmičky nadchly. Umí vše co Visty, jsou rychlejší než XPéčka, neotravují debilitama jako Visty a když ano, tak je tam vždy nějaké tlačítko „permanetně vypnout“ atd. Rada/Zkušenost – dolní taskbar jsem si přesunul doleva- pro ty co potřebují více vertikální plochy a širokoúhlé displeje plně nevyužívají je to mnohem lepší, podokna aplikací se rozbalují do boku.

DELL E4200

Jinak co k notebooku – je to bomba, DELL E4200 je nejlepší stroj co jsem kdy měl. SSD disk je neskutečně rychlý, plný formát trvá kratší dobu než jinde zrychlený (ve Windows compatibility testu dostal 6.1 z 8). Výdrž na malou baterku (v balení jsou dvě) je cca. 2 hodiny při náročnějším kancelářském používání a permanentně využívaným WiFi (jas nastavuje automatické čidlo – lze vypnout). Na větší to bude odhadem hodin 5.

Notebook určitě lze doporučit každému, kdo na něj má ;), na ceníkové ceny nehleďte, jde sehnat až o desítky procent levněji. Nedoporučil bych jej obchodníkům, kteří potřebují něco, čím ochromí zákazníky – když si jej nepotěžkáte tak na zběžný pohled nepoznáte, že se jedná o skvost s magnéziovým krytem. Těm bych doporučil jednoznačně Apple Air, který navíc při téměř stejné váze vydrží 2–3× déle na baterky. Ty co chtějí větší displej, menší cenu, stále muší váhu (1.5 kg) a oželí SSD disk mohou sáhnout po E4300 (jsem možná schopen sehnat za 30, ale jen s krátkou zárukou a bez podpory).

Co bych notebooku vytknul je zahřívání – ne že by se to lišilo od jiných, ale prostě na nohy to na dlouhou práci není. Snad někde najdu možnost dočasně snížit razantně výkon procesoru (nepotřebuju) a ušetřit pár stupňů. Druhý problém je spíš moje blbost – smazal jsem si komplet disk (kvůli novým Windows 7) a to včetně software na čtečku prstů, takže jej teď nemůžu využívat :-(, jestli někdo víte kde se dá stáhnout, předem děkuji za odkaz. Co si dokoupím je určitě docking station, každý kdo notebook opravdu přenáší a používal někdy docking station jistě chápe důvod. Hlučnost je minimální, ale v úplném tichu slyšet je.

Open Office

Poslední součást mé velké změny je zkouška Open Office. Ten od Microsoftu jsem používal již od jeho snad prvních verzí ještě na DOSu, jsem myslím hodně zkušený uživatel, co alespoň někdy použije naprostou většinu funkcí, programuje atd. Možná proto je to pro mě takový šok a nevím jestli to nevzdám a nevrátím se k MS Office. Každopádně si myslím, že Office od Microsoftu se za tu tisícovku pro domácnosti vyplatí, problém je, že do firmy je to už minimálně 4.5 tisíce, a to třeba krát 35 jako u nás už je celkem ranec. Takže zkusím u OO vydržet co to půjde, jinak těžko donutím přejít ostatní.

Problémy s Open Office ale přitom nejsou zatím v něčem pokročilém, jsou to úplně základní věci, na které jsem z Microsoft Office zvyklý. Zažím tedy používám výhradně Calc (jakoby Excel), a co mě drtí je to, že klávesa Del standardně nemaže, ale nabízí nějaký výběr co všechno mazat (obsah, formát …). Maže se pomocí Backspace. Jde to přiřadit, ale docela rád bych pak tedy tomu backspace přiřadil tu možnost výběru mazání, a to se mi přiřadit nepořadilo.

Ještě větší problém je ale přesouvání řádků a sloupců. Předtím jsem označil sloupec či řádek a dal CTRL+x a on se vyjmul celý. V Calcu ne, zde se vám vyjme jen jeho obsah, sloupec zůstane kde je a musíte jej pak mazat. Navíc když pak dáte CTRL+v, tak sloupec/řádek se nedá před právě označený, ale nahradí jej. Musíte dát Vložit jinak a tam zvolit posunout obsah dolů/vpravo. Jde to udělat pomocí drag&drop se stisknutým ALT, jenže jednak moc v Excelu myš nepoužívám a jednak to nelze použít, když máte část řádků či sloupců schovaných a potřebujete to přesunout za nějaký viditelný. Jde asi udělat makro, které udělá vyjmout+odstranit, ale těžko už asi řeknu, že když je ve schránce vyjmutý celý sloupec/řádek, tak následující vložení udělá insert s posunem. Možná na to je někde něco ke stažení (nenašel jsem), každopádně myslím, že tohle by měla být možnost minimálně zapnout ve vlastnostech, našel jsem snad tisíc stížností na toto chování, některé už  3 roky staré.

Nebo další věc, nevím jestli to někdo z vás používá, já docela často – CTRL+G – Najít – z aktuálního výběru vám vybere ty buňky, které splňují zadaná kritéria, např. jsou v nich funkce, nikoliv hodnoty, nebo jsou třeba prázdné. Opět jsem nenašel.

No a z čeho úplně teču je hromadné vyplňování. Předtím jsem označil pole, které chci vyplnit nějakou funkcí, napsal jsem ji (automaticky se píše do levého horního políčka) a stiskl ctrl+enter. Teď musím napsat funkci, stisknout enter, vrátit se na předchozí buňku, stisknout ctrl+C, označit pole, stisknout ctrl+v (a v případě, že chci vložit jen vzorec, nikol formát jako v excelu, tak vložit jinak, vybrat pouze vzorec a potvrdit).

Produktivita s Open Office totálně v čudu, to co jsem předtím dělal 5 minut teď dělám hodinu, takže při ceně mé hodiny vlastně každý běžný den prodělám jeden MS Office. Jasně, některé věci jsou o zvyku, ale 8 kroků namísto dvou u funkce, kterou používám 30× až 50× do hodiny mi přijde prostě nezvyknutelné.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).