Hlavní navigace

Velký test webhostingů

26. 10. 2009 12:24 Lukáš Nevosád

Ve firmě právě dokončujeme velký test webhostingů v rámci soutěže TOP HOSTINGY 2009. A už teď mohu říci, že rozdíly jsou propastné.

Do soutěže, pořádané našim webem hostingy.cz, nominovaly webhostingový program nebo VPS řešení téměř všechny významější firmy na českém trhu. Soutěžíme ve třech kategoriích, a to sice nejlepší hosting pro PHP+MySQL, nejlepší hosting pro ostatní technologie a nejlepší VPS řešení.

Co se hodnotí?

  • snadnost zřízení (jednoduchost registrace, možnosti platby atd.)
  • technické parametry (například konfigurace PHP atp.)
  • možnosti administračního rozhraní
  • dostupnost
  • benchmarky
  • podpora
  • cena

Z dosavadních výsledků nemáme jasného favorita ani vyslovený propadák. Body, které webhosting nasbírá v jedné oblasti, obvykle ztratí v něčem jiném. Ale to je i cílem prvního ročníku – poskytnout webhostingům zpětnou vazbu, v čem zaostávají za konkurencí a na co by se měly zaměřit.

Jako příklad mohu uvést benchmarky. Ty probíhají na webech s podporou PHP+MySQL a na VPS. Testuje se rychlost práce s databází, rychlost práce se soubory na disku a rychlost aritmetických operací. A jak se ukazuje, některým webhostingům je dobré se vyhnout. Nejpomalejší VPS v testu je třeba 4× pomalejší než nejrychlejší webhosting.

Samozřejmě si jsme vědomi omezení, které takové benchmarky mají. Je velký rozdíl, jestli váš web přidají na starý server k desítkám dalších klientů, nebo jste první na zbrusu novém serveru – a tomu odpovídá i škála hodnocení.

Pokud se i vy chcete zúčastnit hodnocení, můžete svým hlasem přispět do návštěvnické ankety na top.hostingy.cz. Budete-li mít štěstí, můžete vyhrát například netbook Asus Eee.

Jak jsem již předeslal, hodnocení se blíží do finále. Pokud máte nějaké náměty, na co bychom se měli obzvlášť zaměřit, nebo čemu v hodnocení přidat větší váhu, neváhejte se o to podělit v komentářích pod článkem.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).