Hlavní navigace

Kdy vymře Flash?

29. 1. 2010 12:18 (aktualizováno) Lukáš Nevosád

Apple iPad neumí Flash! Nadupaný stroj určený pro serfování na webu a videa a neumí flash? To myslí Apple vážně? Ano! A možná to není smůla pro Apple, ale pro Adobe.

Na světě snad neexistuje IT médium, které by se alespoň nezmínilo o novém tabletu Apple. V USA se místy jednalo vysloveně o šílenství, pořádaly se například soutěže o nejlepší photoshopovaný design nebo dokonce jeden magazín nabízel odměnu až 100.000 dolarů za fotku či video produktu ještě před oficiálním představením.

Rozebrání iPadu si nechám na nějaký další článek – nyní jen k tomu Flashi. Opravdu jej neumí a nic nenasvědčuje tomu, že by se to mělo změnit – viz například poměrně ostré vyjádření na blogu Adobe. Flash plugin postrádá už iPhone, ze kterého iPad softwarově vychází. Zatímco na iPhone se to připisovalo faktu, že se jedná o mobilní zařízení a Flash by přece jen zdržoval, na iPad musí být důvod jiný.

A ten důvod tady je. Adobe Flash je totiž mizerně naiplmentovaný moloch. Začíná to nepřiměřenými nároky na hardware a končí to bezpečnostními dírami. Ještě jsem neviděl platformu, na které by Flash při prohlížení nezdržoval. Asi každý si vzpomene na nějakou otravnou Flashovou reklamu, díky které se stránka pomalu načítala, sekala při skrolování, případně rovnou spadla.

Je až s podivem, jak dlouho Adobe mizerná implementace procházela. Podívejte se například na obyčejné prohlížení PDF přes Adobe Reader. Vyberte nějaké tučnější PDF a srovnejte si to s rychlostí konkurence. Adobe se přitom záhadně daří držet Adobe Reader stále pomalý, bez ohledu na to, jak se časem zrychluje hardware. To stejné se týká videa. Video ve flashi se prostě seká. Je jedno, jak nabušený máte počítač, jaký prohlížeč, jak rychlý internet, jakou verzi Flash. Stará dobrá videa v embedded Windows Media Playeru běžela podstatně lépe, i když jen na Windows.

Z tohoto pohledu se vůbec nedivím, že se Apple do jeho podpory nechce. Co se videa týká, má už iPhone (a tedy i iPad) zařízenou komfortní podporu YouTube přes MP4. Podobně jako YouTube funguje přes MP4 i řada jiných videoserverů, i když často bohužel ne tak jednoduše. Dále máme ve Flashi hry – vzhledem k tomu, že obě zařízení se profilují jako herní platformy a přes AppStore je dostupných více než sto tisíc her, asi je mnoho lidí postrádat nebude. Flashové bannery nebude téměř jistě postrádat nikdo.

Samozřejmě z pohledu publishera mne zajímá, jakou bude mít Flash budoucnost. A pokud jej nebude podporovat Apple na svých stěžejních produktech, jeho budoucnost vidím velice černě. Je to zase další hřebíček do jeho rakve. S Flashem je při vývoji už i tak spousta problémů, počínaje nepřístupností pro vyhledávače, přes vzájemnou nekompatibilitu různých verzí pluginů a konče potřebou různých JavaScriptových hacků, aby se například vůbec spustil v IE.

V mnoha prohlížečích už dnes vůbec není, protože jej tam nedodal přímo výrobce a firemní zákazník například nemá oprávnění nebo neumí něco instalovat. Věřím tomu, že Apple má sílu jej konečně z webu vytlačit definitivně.

Ale možná se mýlím. Možná má Apple Flash v rukávu a v pravou chvíli jej vypustí. Možná jen čeká, jak trh zareaguje.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).