Hlavní navigace

Datové schránky: FAIL!

2. 7. 2009 13:06 (aktualizováno) Lukáš Nevosád

To, že datové schránky budou průjem, se zde na Lupě probíralo nesčetněkrát. Jinak výborný koncept dokázal stát společně s Českou poštou přiohnout natolik, že dokonce popírá svou základní myšlenku. Výborný článek o tom vyšel na Lupě včera. V podstatě z něho vyplývá, že to je ještě desetkrát horší, než jsme čekali. Nedalo mi to a začal jsem zkoušet – viz obrazová reportáž.

Takže se zkusme podívat, jak to vlastně vypadá. URL: https://www.mo­jedatovaschran­ka.cz/portal/IS­DS/ a začněme stále nejpoužívanějším Internet Explorerem:

IE

Pokud pokračujete (toto je nutné odklepnout 2X, přičemž se stránka nijak nezmění – sám jsem si původně myslel, že to nejede vůbec), vypadá adresní řádek asi takto:

IE

U Firefoxu je to obdobné, jen hlášky ještě děsivější:

Firefox

Opět je nutné odklepnout dvakrát, alespoň se to dá ale nechat zapamatovat si:

Firefox

Google Chrome:

Chrome

V Opeře web prozměnu nejede vůbec a asi ani nikdy nepojede. Vypsaná hláška vypadá ze všech nejpodivněji, při bližším zkoumání možná dokonce nejděsivěji.

Opera

V Safari web po obligátním upozornění jede…

Safari

… tedy skoro. Styly se nějak nepovedly.

Safari

To co z Datových schránek nakonec vylezlo se zkrátka nedá nazvat jinak než totálně zprasený systém. Jistě – screenshoty ukazují všechny na jeden problém – a sice to že certifikát PostSignum není zařazen v důvěryhodné hierarchii. A jak by se dalo čekat – asi ani nebude. Nebyl ostatně ani ten, který Český pošta vydávala k elektronickým podpisům. Český stát zde prostě veškerému snažení o bezpečnější internet vzkazuje jediné – vztyčený prostředníček.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).