Hlavní navigace

Seznam - OpenID a Freemail prioritami

28. 8. 2008 8:33 (aktualizováno) Michal Černý

Jako již tradičně, přináším rozhovor, který posloužil jako podklad pro články. Tentokráte s Petrem Přibylou, produkt managerem Seznamu.

Kolik existuje na Seznamu emailových adres a kolik z nich je aktivních?

Vedeme přes 7.5 miliónu schránek, z nich je přes 5.6 miliónu aktivních. Meziroční nárůst počtu schránek je zhruba 1.5 miliónu.

Nabízíte maximálně 13 MB velké přílohy, nesetkáváte se z názory, že v dnešní době je to nedostatečná velikost?

Náš helpdesk mi pravidelně tlumočí přání uživatelů na zvýšení velikosti příloh. Již jsme se rozhodli, že ještě letos tento krok provedeme, ale zatím jsme nestanovili, na jakou velikost půjdeme. Vyplyne to z hlubší analýzy, kterou zpracovávají naši technici.

Před dvěma roky měl Seznam technické problémy s e-mailovými schránkami a adresáři v nich, je možné, aby se podobné problémy ještě opakovaly?

Nikdy neříkej „nikdy“, ale během posledního roku a půl jsme kompletně přepsali software pro datová úložiště, vyměnili hardware a máme data paralelně ve dvou serverovnách. Takže případ úplné ztráty dat by neměl nastat.

Stále aktuálnější je problém spamu, jakým způsobem zajišťujete antispam filter? Připravujete nějaké změny či vylepšení?

Antispamovou ochranu řešíme vlastními silami a na několika úrovních. Kromě klasické spamové filtrace, pro kterou si tvoříme vlastní sadu pravidel a užíváme komerční i nekomerční blacklisty, používáme graylisting, autoblokaci SMTP serverů a další technologie. Nutno dodat, že podobný boj jako s příchozím spamem vedeme i s odchozím.

Neplánujete nějaké rozšíření doménových jmen u e-mailu? Nedochází kapacita volných zajímavých volných jmen?

Žádnou „lavinu“ nových domén nechystáme, především nové domény jsou stále velmi nevyužité. Zajímavé je, že tento požadavek nezaznívá ani od našich uživatelů. Nicméně přidání dalších domén je technologicky triviální, takže není problém se kdykoliv rozhodnout domény přidat.

Neuvažujete o zavedení nějakých bonusových (třeba i placených služeb) jako je větší příloha, schránka, více aliasů,…

Nejsem zastáncem placených bonusů v této podobě. I stávající ověření pomocí SMS má smysl jen pro odlišení uživatelů, kteří chtějí rychle nějakou registraci, od těch, kteří opravdu chtějí plně funkční emailovou schránku. Takže novinky chystáme, ale nemyslím si, že budou mít podobu placeného produktu.

Nedávno jste oznámili, že hodláte podporovat přihlašování pomocí OpenID. Jak daleko jsou přípravy spuštění? Už je známé datum?

Přípravy jsou ve fázi implementace. Interně cílové datum stanovené máme, ale oficiálně jej zatím nekomunikujeme. Je to běh na delší trať se spoustou překážek, které by nás mohly zdržet, a pak bychom zbytečně byli pod tlakem.

Co vás k podpoře OpenID vedlo? Jaký očekáváte zájem ze strany uživatelů?

Jedná se o zajímavou technologii s potenciálem do budoucna. Navíc pokud se rozšíří, bude to přínos i pro uživatele. Proto chceme do tohoto vlaku naskočit již nyní během rozjezdu a ne ho pak těžce dohánět. V době, kdy padlo rozhodnutí o jeho implementaci, to byl ještě výstřel do tmy. Nyní se postupně ukazuje, že to byl krok správným směrem. Ze začátku nečekám, že by OpenID mělo nějaký zásadní ohlas u běžných uživatelů, ale doufám, že padne na úrodnou půdu u těch internetově zdatnějších. Zároveň čekám, že jak bude postupně růst jeho popularita, budou i naši uživatelé oceňovat, že jim jej umožňujeme jej získat a používat.

Jak moc je technicky náročné OpenID do Seznamu implementovat?

Samotné OpenID není v zásadě komplikované. Nicméně v rámci takového kolosu, jakým je náš systém registrace a přihlašování uživatelů, se jedná o poměrně zásadní zásahy do architektury. Společně s nimi však provádíme i přepracování některých bezpečnostních mechanismů, což je v konečném důsledku znatelně pracnější, než implementace OpenID.

Jak hodnotíte možná rizika spojená z užíváním OpenID?

OpenID je náchylné na útoky v podobě phisingu, případně DNS poisoningu nebo man-in-the-middle techniky. Většina z nich nás ale ohrožuje již nyní a navíc jsou známy způsoby, jak toto riziko minimalizovat. Takže s tím při implementaci počítáme.

Byly zveřejněny informace, že chcete být také registrátorem, jaké to bude mít výhody pro uživatele a pro Seznam?

Ano, uživatelé, kteří si u nás založili a založí účet, od nás získají i OpenID identitu. Výhody pro uživatele jsou zřejmé – jakmile mají svůj Seznam účet, mohou jej využít k přihlašování na všechny servery, jenž jej podporují. A jejich počet neustále roste. Výhoda pro Seznam je především ve větší spokojenosti a věrnosti našich uživatelů.

Jaké všechny služby Seznamu budou openID podporovat?

Všechny, kde se přihlašujete naším uživatelským jménem, kromě emailu. Pro něj bude pochopitelně i nadále potřeba zvolit si Seznamácké uživatelské jméno.

Děkuji za rozhovor.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).