Hlavní navigace

O internetových encyklopediích

11. 8. 2008 21:52 (aktualizováno) Michal Černý

Přináším přepis mého (mini) rozhovoru pro Český Rozhlas 1 Radiožurnál věnovala tématice internetových encyklopedií 29.7.

1. Nakolik důvěryhodné informace může uživatel najít v internetových encyklopediích?

Myslím, že není možné generalizovat. Je potřeba si uvědomit, že mnohé internetové encyklopedie jsou pouze digitalizovanou versí tištěného vydání. Britský časopis Nature nedávno oslovil skupinu nezávislých recenzentů, které požádal o kontrolu 42 párů hesel z Wikipedie a Britannicky , která Nature vybral mezi vědeckými tématy. Ukázalo se, že kvalita hesel i množství chyb jsou srovnatelné. Pokud jde o česky psané materiály, pak není důvod nevěřit online versi Ottova slovníku. Česká mutace Wikipedie je poměrně kvalitní v matematických disciplínách, ale osobně bych úplně nedůvěřoval moderní historii. Ta je vázána na poměrně subjektivní interpretaci dějin. Vždy je potřeba především užívat zdravý rozum.

2. Nejznámější internetovou encyklopedií je Wikipedia, jaké jiné ještě existují?

Zpoplatněná je Britannica, což je asi nejznámější britská encyklopedie; Google nedávno spustil Knol… Zajímavý je rozvoj odborných encyklopedií na velice úzké téma – encyklopedie jmen, psů,… to je dle mého soudu jeden z fenoménů dnešního internetu.

3. Google minulý týden představil svou internetovou encyklopedii Knol (zkratka z Knowledge), v čem se liší třeba od Wikipedie?

Publikování zde není anonymní. K tomu abyste mohli vytvořit nějaké heslo, se na rozdíl od Wikipedie potřebujete zaregistrovat. Každý příspěvek je tedy od známého autora, který svou osobní kvalitou (reputací) za něj ručí. Navíc je možné za práci v Knolu získat honorář. A mám pocit, že se více než o klasickou encyklopedii, ale jedná o velký vědecký časopis. Články jsou psány daleko odborněji a komplexněji, než bychom u encyklopedií očekávali.

4. Existuje nějaká ryze česká internetová encyklopedie?

Záleží na tom, co znamená ryze česká. Každá encyklopedie využívá technologie, které jsou mezinárodním dílem. Na druhou stranu pokud bychom se odpoutali od pohledu technologií, pak by bylo možné uvést například projekt Co Je Co.cz což je stručná ale poměrně užitečná encyklopedie, nebo iEncyklopedie.cz, která se zabývá náboženstvím a religionistikou.

5. V čem spočívá podle vás úspěch internetových encyklopedií?

To je těžké určit. Možná v tom, že každý uživatel má jinou motivaci přispívat – ať již z důvodu altruistické touhy šíření vědomostí, propagace nějaké oblíbené stavby či osobnosti, až po projev pomsty, reklamu nebo prostě pocitu že jeho článek někdo čte a bere jej vážně. Motivace může být tedy nejrůznější.

A asi to souvisí také s hladem po informacích. Wikipedie umí být poměrně aktuální a jedná se o jeden z nejcitovanějších zdrojů vůbec.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).