Hlavní navigace

LinkedIn: úspěch na burze i inspirace pro ostatní?

20. 5. 2011 21:24 (aktualizováno) Michal Černý

Jedna z významných sociálních sítí vstupovala na burzu s cenou akcií 45 USD a téměř ihned se jejich cena zvedla vysoko přes sto dolarů za kus. Dnes je okolo 90 USD a vykazuje poměrně setrvalý stav a to v situaci, kdy Google mírně ztrácí. Jedná se o geniální vstup na burzu a zlatý důl, nebo jen předzvěst velké bubliny?

Myslím, že příběh LinkedIn bude pro řadu společností velkou inspirací. Společnost, která vydělává především na pronájmu vlastních technologií a provozuje poměrně velkou, dobře profilovanou a ekonomicky zajímavou sociální síť vstoupila na burzu s cenou za akcii 45 USD. Přitom řada komentátorů tuto částku považovala za přemrštěnou a pro samotnou společnost velmi nebezpečně vysoko postavenou. Přesto byl zájem o tuto společnost již během prvních hodin obchodování veliký a kdo nakoupil a rychle prodal mohl poměrně solidně vydělat. Přesto není propad na dvojnásobek původní částky nijak drastický a naopak pro řadu sociálních sítí poměrně optimistický.

Téměř hned se objevili spekulace o tom, že výzkumný balónek ochoty investorů dát své peníze do podobného projektu, odstartuje vlnu dalších emisí. A nejvíce se mluví právě o Facebooku, který je na první pohled mnohem větší a silnější.

To ale nemusí být úplně pravda. Dnes si již většina lidí myslím, že mnoho peněz na Facebooku není. Naopak komunita okolo LinkedIn je bohatá, úspěšná a dobře situovaná. Lidé tam mají reálné profily, dělají zde obchody a uživatelé zde o sobě říkají mnoho zajímavých věcí. Pro řadu marketingově navazujících aktivit se tak jedná o poměrně zajímavé místo. V tomto ohledu možná nepředstavuje tato síť velké riziko nějaké bezprostřední bubliny, ale spíše výzvu pro další rozvoj.

Naopak Facebook je sice veliký, ale zcela nevyhranění, plný falešných profilů a nekonečných skandálů. Podobnost emise tak nemusí být veškerá žádná. Navíc pár dní obchodování o celkovém pohledu investorů mnoho neřekne.

Pro případný úspěch Facebooku bude důležitá řada věcí, která se LinkedIn zdařila – od přesvědčení investorů, že další emise nebude za krátký okamžik, přes solidní výhledy do budoucna až možná po určitou vnitřní sympatii. Nebo si vzpomínáte, kdy měla profesně orientovaná síť nějaký významnější skandál?

Navíc je otázka, zdali se Facebook na svůj vrchol již nedostal. Pokud ano, bude pro něj veřejná emise poměrně problematická. Osobně si tedy myslím, že relativní úspěch LinkedIn nemusí pro další, na první pohled podobné, emise znamenat vůbec nic.

Aktuální kurz akcií je možné sledovat například na Google Finance. Další zajímavý článek k tématu je také na iHNed. Podle něj se na vstup na burzu chystají také Twitter či Zynga. Oba dva to budou mít ale podstatně těžší nežli právě oslavovaný LinkedIn. A možná nám onen slibovaný příchod nové, dot comové bubliny poněkud urychlí.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).